IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

UBS промени рейтинга на няколко телекомуникационни компании

Най-малко предпочитани от банката са акциите на Telecom Egypt и Turk Telekom

14:21 | 13.03.09 г.
UBS промени рейтинга на няколко телекомуникационни компании

UBS коригира препоръките си по отношение на акциите на няколко телекомуникационни компании, след като балансира рисковете в сектора, който традиционно се възприема като устойчив на рецесия въпреки ниските цени на акциите в сектора, предава Ройтерс. 

Банката повиши рейтинга на испанската Telefonica и египетската Orascom до „купувай“ от „неутрален“, пояснявайки, че компании с високо ниво на задлъжнялост като Orascom вероятно ще намалят капиталовите си разходи в най-голяма степен тази година.

Рейтингите на Magyar Telekom и Turk Telekomunikasyon бяха понижени до „неутрален“ от „купувай“ за първата компания и „продавай“ от „неутрален“ за втората.

От банката добавят също, че телеком операторите от Централна и Източна Европа са с най-гъвкави приходи от пренос на данни, но и са най-застрашени от намаляващи такси за взаимна свързаност.

„Телекомуникационният сектор традиционно се възприема като сигурно убежище при рецесия, тъй като приходите остават относително гъвкави и компаниите имат коридор за намаляване на капиталовите разходи в краткосрочен план. Въпреки това този сектор в региона на Европа, Близкия Изток и Азия (ЕМЕА) се търгува на рекордно ниски нива,“ казват от UBS.

Най-предпочитани от банката телекоми от ЕМЕА са руската MTS и турската Turkcell. Според UBS таксите за роуминг в Русия са най-малко определящи за ценообразуването и там то би трябвало да е по-гъвкаво, докато Turkcell е единственият телеком в региона, за който е вероятно да увеличи значително капиталовите си разходи.

Най-малко предпочитани от банката са акциите на Telecom Egypt и Turk Telekom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още