IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google пуска гласово търсене, топ мениджър на компанията ще оглави AOL

Новата услуга, с която потребителите могат да търсят в записаните им телефонни разговори, засега се предлага само в САЩ

11:54 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Google пуска гласово търсене, топ мениджър на компанията ще оглави AOL

Интернет гигантът Google добавя нова услуга към досега предлаганите и се разделя с висш ръководен кадър, става ясно от последните новини около компанията. Старшият вицепрезидент на Google Тим Армстронг ще напусне групата, за да оглави най-големия доставчик на интернет и медийни услуги в САЩ AOL.

Тим Армстронг е ръководител на екипите на Google за рекламни продажби в Северна и Латинска Америка, след като работи близо 9 години за компанията. Той ще заеме ръководната позиция в AOL на мястото на Ранди Фалко, ветеран в сферата телевизионния бизнес, който е изпълнителен директор на AOL от 2006 г.

Големите промени, които настъпват в AOL са сигнал, че ръководството на американския медиен гигант Time Warner, който е основен акционер в AOL, може би възнамерява да продаде компанията, коментира MarketWatch. Назначаването на Тим Армстронг е стъпка към оптимизирането на нейната структура.

Един от най-големите инвеститори в AOL е именно Google, която през 2006 г. заплати 1 млрд. долара, за да придобие 5% дял в AOL. Наскоро Google задейства предпазната клауза в договора си с AOL, съгласно която Time Warner трябва да изкупи обратно този дял по текущата пазарна цена. Това се случи след като Google отписа 726 млн. долара от инвестицията си в AOL през последното тримесечие на миналата година, поради обезценката на акциите на AOL.

Междувременно Google обяви и своята най-нова услуга Google Voice, която позволява телефонните обаждания до абоната да се прехвърлят и съхраняват в неговата електронна поща. Всяка частица информация в тези гласови съобщения може да бъде открита с помощта на гласова търсачка, подобно на търсенето на ключова дума в писмата.

Новата услуга е разработена от компанията за уеб базирани комуникационни платформи Grand Central Communications, която Google придоби в средата на 2007 г.

Google Voice предоставя на клиентите единен телефонен номер, който ще препраща получените обаждания към домашния, служебния или мобилния телефон по желание на клиента. Към момента услугата е в бета версия и е достъпна само за потребителите в САЩ.

Гласовата услуга Google Voice използва също така и технологията за разпознаване на реч, която позволява автоматично разшифроване на гласовите съобщения и превръщането им в текстови. Съобщенията след това могат да бъдат препратени като електронна поща (e-mail) или текстови съобщения (sms).

Не е ясно по какъв начин тази нова услуга ще се впише в бизнес модела на Google, който до голяма степен разчита на приходи от реклама, които са около 97 процента, коментира Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още