IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

YouTube блокира музикални видеоклипове във Великобритания

Сайтът за споделяне на видеосъдържание не е успял да поднови лицензното си споразумение с британската асоциация на композиторите и авторите на песни Performing Right Society

12:37 | 10.03.09 г.
YouTube блокира музикални видеоклипове във Великобритания

Сайтът за споделяне на видеосъдържание YouTube започва от днес да блокира достъпа на британските потребители до всички т. нар. премиум музикални видеоклипове, след като не успя да поднови лицензното си споразумение с британската асоциация на композиторите и авторите на песни Performing Right Society (PRS).

Достъпът до хиляди видеоклипове на сайта, който Google купи през 2006 г. за 1,65 млрд. долара, ще бъде блокиран по-късно днес.

Патрик Уолкър, директор за видео партньорствата в YouTube, определя пред BBC хода като „заслужаващ съжаление“.

От своя страна, директорът на PRS Стив Портър казва, че е „бесен..., шокиран и разочарован“ от решението. В официално изявление Портър коментира, че ходът „наказва британските потребители и авторите на песни и текстове, чиито интереси представляваме и защитаваме“. От асоциацията са призовали YouTube да обмислят отново решението си спешно.

„От Google ни казаха, че предприемат тази стъпка, защото искат да плащат значително по-малко, отколкото сега, на авторите на музиката, въпреки огромния ръст на посещаемостта на YouTube“, допълват от организацията.

Същевременно Уолкър е казал пред BBC, че от PRS искат увеличаване на лицензионните такси, което е при „много, много фактори“ по-високо спрямо предишното споразумение.

„Чувстваме, че сме толкова раздалечени в позициите си, че трябва да махнем съдържанието, докато продължаваме да преговаряме с PRS“, добавя той.

Достъпът до клиповете ще започне да се блокира от 18 часа местно време, като по-голямата част ще станат недостъпни в рамките на следващите два дни.

YouTube плаща лиценз на PRS, който покрива излъчването на музикални клипове от три от четирите основни музикални лейбъла и много независими лейбъли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още