IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чешки конкурент на YouTube прекрати дейност след осем месеца на пазара

Според експерти случилото се с портала показва, че е трудно за начинаещ играч в интернет да се бори с добре утвърдена марка и да си мисли, че може да се справи по-добре

14:57 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Чешки конкурент на YouTube прекрати дейност след осем месеца на пазара

Сайтът за споделяне на видео и снимки Ochutney.cz, собственост на телеком оператора Telefónica O2, прекрати дейността си тази седмица, съобщава вестник Hospodarske Noviny.

Според изданието официалната версия за причините е провеждането на тестове по сайта във връзка с приключването на периода за първоначалната му версия, стартирала преди осем месеца.

Случилото се с портала показва, че е трудно за начинаещ играч в интернет да се бори с добре утвърдена марка и да си мисли, че може да се справи по-добре, смятат експерти, цитирани от вестника. „Ochutney.cz се опита да изгради общност от споделящи видеоматериали потребители, но подцени процъфтяващия незаконен обмен на произведения с неуредени авторски права“.

Според наблюдатели на интернет пазара действително става въпроса за край на проекта, а не за временно затваряне, който се дължи и на недостатъчния брой потребители и на нуждата от много допълнителни инвестиции. Смята се, че по-нататъшното развитие на сайта ще изисква увеличаване на използваните ресурси, което няма да е пропорционално на ръста на възвръщаемостта от вложението.

По данни на собствениците Ochutney.cz има три хиляди регистрирани потребители и около 30 хил. уникални посещения месечно.

Освен YouTube, проектът си има и силни чешки конкуренти. Най-големият чешки сайт за споделяне на видео е Stream.cz, който за месец януари има над 1,5 млн. посещения. Проектът е собственост на популярния портал Seznam.cz и на Милош Петан, собственик на интернет магазина Bontonland.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още