IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финландия разреши на работодателите да следят имейлите на служителите си

Законът е известен като Lex Nokia заради информация, че базираният във Финландия производител е лобирал за него

10:27 | 05.03.09 г.
Финландия разреши на работодателите да следят имейлите на служителите си

Парламентът на Финландия прие в сряда спорен закон, който разрешава на работодателите да следят имейлите, изпращани от служителите им, съобщи DPA. „За“ са гласували 96 депутати, „против“ - 56, а 47 не са присъствали на окончателното обсъждане на текста.

Т. нар. „закон за защита на данните“ не дава право на работодателите да четат имейлите, но те могат да бъдат проследявани, както и размера на прикачените файлове при подозрение в корпоративен шпионаж.

Проектозаконът предизвика дебати в страната, а местните медии го нарекоха Lex Nokia, като се основават на информация, че базираният във Финландия производител на мобилни телефони е лобирал за закона, след като е заподозрял случай на индустриален шпионаж преди няколко години.

От Nokia са отхвърлили твърденията, че са заплашвали да преместят централният си офис от Финландия, ако законът не бъде приет.

Според критици законът няма да възпре евентуалните шпиони, като същевременно ще разреши на частни корпорации да се занимават със задачи, обикновено присъщи на съдебната област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още