IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Здравният портал стартира, 40 хил. чиновници - с електронни карти

Достъпът до електронната здравна карта е онлайн и е на разположение на своя притежател по всяко време и на всяко място

17:01 | 04.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Здравният портал стартира, 40 хил. чиновници - с електронни карти

Системата за национален здравен портал и електронни лични здравни карти стартира днес в България, съобщиха от компанията InterComponentWare (ICW), разработила системата, и българския ИТ доставчик Контракс.

В началото на март на конференция, посветена на електронното здравеопазване, беше съобщено, че идеята на проекта е всеки да има достъп онлайн до актуална и точна здравна информация, регистри на лекари, аптеки, болници, образци на документи и др.

Здравният портал е интегриран със система за електронни лични здравни записи. 40 хил. държавни служители вече са първите потребители у нас. Те получават безвъзмездно от правителството електронни здравни карти. Сред тях са представители на министерства, изпълнителни агенции, областни и общински администрации от цялата страна. След оценка на ефективността на системата тя ще бъде разширена за всички здравноосигурени граждани в България.

Електронната лична здравна карта е електронен аналог на личния здравен картон, но е базирана на интернет и представлява пълен набор от наличните здравни данни на един пациент. За разлика от хартиената версия, в електронната може да се съхраняват документи и образна диагностика.

Достъпът е онлайн и е на разположение на своя притежател по всяко време и на всяко място. Възможни са и дистанционни консултации в чужбина. В картата има също спешен запис с информация за кръвна група, алергии, хронични заболявания, използвани лекарствени средства и информация за лица за връзка в спешни случаи.

Потребителят има пълен контрол над своята електронна карта. Той сам решава кой да има достъп, съхранява и променя информацията в него и кой може да я преглежда и използва. Само след оторизация от пациента лекарят може да попълва информация в картата. Достъпът на лекарите до системата става с цифров сертификат за електронен подпис.

Работата по проекта стартира в началото на 2008 г. Разработката и въвеждането му бяха възложени от Министерството на здравеопазването и Министерството на държавната администрация и административната реформа на консорциум „Информационни технологии в здравеопазването”. Основни партньори в него са  InterComponentWare и „Контракс” АД.

През ноември миналата година консорциумът спечели обявената обществена поръчка с цена за изпълнение на заданието 1,2 млн. лв. без ДДС. Двете министерства имат равен дял при финансирането на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още