IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 30% спад в световните продажби на чипове за януари

Като причина за рязкото понижение се посочва сривът в търсенето на електроника, в частност компютри и мобилни телефони, както и електрооборудване за автомобили

09:56 | 04.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 30% спад в световните продажби на чипове за януари

Глобалните продажби на чипове са паднали с 29% през януари спрямо същия месец на миналата година, показва цитиран от Ройтерс доклад на световната асоциация в сектора.

Като причина за рязкото понижение се посочва сривът в търсенето на електроника, в частност компютри и мобилни телефони, както и електрооборудване за автомобили.

Продажбите са достигнали стойност от 15,3 млрд. долара през януари спрямо 21,5 млрд. долара година по-рано. Спадът спрямо декември 2008 г. възлиза на 12 на сто.

„Световните продажби на чипове през януари, месец, който обикновено е спокоен за сектора, отразява продължителното понижаване на потребителското доверие и ефектите от световната икономическа рецесия“, казва президентът на асоциацията на сектора. По думите му обаче запасите от чипове са на много ниски нива и „някои сигнали сочат, че перспективите се подобряват“.

Според съобщение на асоциацията възстановителният план в Щатите и някои други страни биха могли да поддържат търсенето на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още