IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се забавяне, но не и срив на телекомуникационните пазари в ЦИЕ

България е на последно място в ЕС по проникване на широколентов достъп и единствената без стратегия за неговото развитие

16:58 | 26.02.09 г.
Очаква се забавяне, но не и срив на телекомуникационните пазари в ЦИЕ

Тази година ще има известно забавяне на телекомуникационните пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), но не и срив, прогнозира по време на специализиран семинар Джошуа Буд, програмен мениджър „Комуникации” в анализаторската компания IDC CEMA.

Телекомуникационният сектор ще остане гъвкав в условията на криза в сравнение с други отрасли въпреки установената връзка между разходите в сектора и ръста на БВП, посочи той.

Известен натиск в посока надолу ще дойде от относително по-слабото проникване на широколентов интернет достъп в региона, поради което той не е от ключово значение за потребителите. За разлика от него, някои услуги като мобилната телефония са станали толкова ключова за потребителите, че те няма да се откажат от тях.

България е на последно място в ЕС по степен на проникване на широколентов достъп – 9,5% при средно ниво за Евросъюза от 21,7% и най-високо ниво на проникването в Дания (37,4%), представи данни към юли 2008 г. Камен Рангелов от Държавна агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

България е последната страна в ЕС без национална стратегия за развитие на широколентовия достъп, добави той. Агенцията е разработила нова национална стратегия за развитие на широколентовия достъп, която следващата седмица трябва да бъде публикувана на сайта й.

В стратегията страната е разделена на три типа места: областни и големи градове, средноголеми населени места и отдалечени и слаборазвити райони, като за всеки от тях се залага постигането на различна степен на свързаност и широколентов достъп до 2013 г., както и осигуряването на безжичен достъп на обществени места.

Предвид глобалната и постоянна конкуренция широколентовият достъп е важен въпрос в битката за национална конкурентоспособност, подчерта Петър Статев от ИКТ Клъстер. По думите му секторът на информационните и комуникационните технологии у нас остава неглижиран, защото не е координиран, въпреки че формира над 10% от БВП на страната. Статев призова представителите на операторите, присъстващи на семинара, да се включат по-активно в изготвянето на националната програма с мнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още