IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още две щатски издателства потърсиха защита от фалит

От декември насам четири водещи издателства в страната предприеха такава стъпка

10:20 | 24.02.09 г.
Още две щатски издателства потърсиха защита от фалит

Още две щатски вестникарски издателства са потърсили защита от фалит по глава 11, която урежда фалита чрез реорганизацията на дейността, съобщава MarketWatch. Въпросните вестници, потърсили протекция, са Philadelphia Newspapers LLC и Journal Register Co.

От декември насам четири водещи издателства в страната предприеха такава стъпка. През януари това стори компанията-майка на Minneapolis Star Tribune, а месец по-рано - Tribune Co.

Във връзка с предприетите действия от Philadelphia Newspapers LLC издател на Philadelphia Inquirer, Philadelphia Daily News и Philly.com изпълнителният директор на компанията Браян Тиерни се обръща към служителите си с думите, че „драматичният спад в приходите, най-лошите икономически условия от Голямата депресия насам и дълговата структура, която не съответства на настоящите икономически условия,“ е принудила компанията да потърси защита от фалит. Тиерни е уверил служителите, че бизнесът във вестникарското поделение ще продължи да функционира както обикновено.

„Въпреки тези трудни условия, ние работим в посока изграждане на структура, която ще е ефективна, след като дълговата страна бъде преструктурирана,“ казва Тиерни.

По повод плановете за реорганизация на Journal Register Co пък компанията обсъжда с кредиторите си съкращаване на дълговото бреме с 420 млн. долара.

Journal Register притежава 20 всекидневника, повече от 180 с по-малка честота на публикуване и над 200 сайта. От компанията казват, че намерението им е да продължат да работят както обикновено и не очакват никакви смущения в бизнеса по време на преструктурирането.

„Ако изхождате от презумпцията, както много хора правят, че приходите от реклама на вестниците няма да се увеличават вече, вестниците трябва или да направят нещо радикално за преструктуриране на компанията, за да се намали дългът, или са загубени“, казва Ед Аторино, анализатор от Benchmark & Co. Аторио отбелязва още, компании като New York Times Co и Gannett „се търгуват като че ли са в безизходна ситуация, макар и да не са във видима опасност.“

„Мисля, че тези две компании ще се са добре, само трябва да преодолеят тази и следващата година“, казва той.

Въпреки това заради световната финансова криза в сектора спад от повече от 30% при малките обяви на годишна база е нещо често срещано. В същото време затягането на кредитите е затруднило закъсалите издателства да се предоговарят с кредиторите си.

Проблемът при вестниците е, че техните трудности са по-скоро постоянни, отколкото циклични, така че дори и икономиката да се възстанови, по-голямата активност на рекламодателите в резултат на това няма да е насочена към вестниците, казва анализаторът Дейв Новосъл.

Друг проблем е че, докато вестниците се опитват да излязат от кризата, те трябва да подходят радикално, но не твърде радикално, защото рискуват да отблъснат абонатите си. Единствено онлайн модел например вероятно ще намали разноските, но в краткосрочен план загубата от печатните версии и платения тираж може да са достатъчно, за да изчерпи търпението на кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още