IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БТК подаде жалба срещу КРС заради преносимостта на мобилните номера

БТК не е съгласна уведомяването за повиквания към номера, пренесени в друга фиксирана мрежа, да става чрез звуков сигнал

13:23 | 20.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
БТК подаде жалба срещу КРС заради преносимостта на мобилните номера

БТК днес подаде жалба срещу решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), което определя правилата за фиксирана преносимост на мобилните номера, съобщиха от компанията.

С Решение от 9 февруари Регулаторът даде задължителни указания за съдържанието и процедурата за въвеждане на преносимост на номера във фиксирани мрежи. Едно от тези указания е уведомяването за повиквания към номера, пренесени в друга фиксирана мрежа да става чрез звуков сигнал до 3 секунди.

За БТК е смущаващ фактът, че КРС както своевременно наложи тези правила за фиксираната преносимост, така бави вече година налагането на подобни ограничения за мобилните оператори. Според БТК това поставя под въпрос принципа за равнопоставеност на потребителите на фиксирани и мобилни услуги.

В мотивите на подадената от БТК жалба са казва още, че „единствено в страната ни, от целия ЕС, на потребителите се налага при смяна на доставчика със запазване на номера да посетят последователно и стария, и новия оператор, преминавайки през сложна процедура”. А и „не по-малка бариера за развитието на преносимостта на мобилните номера се оказа и въведеното гласово съобщение от двата най-големи оператора, известяващо че повикването е към пренесен номер в друга мрежа”.

БТК декларира, че в момента, в който влезе в сила ефективно ограничение за начина на уведомяване на потребителите и при мобилните оператори, компанията незабавно ще оттегли своята жалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още