IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въвеждат европейско информационно здравно осигуряване до 2012 г.

Целта е да има координация между здравните системи на страните от ЕС, за да се запазят правата на гражданите при лечение в друга страна-членка на ЕС

18:17 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Въвеждат европейско информационно здравно осигуряване до 2012 г.

Тази година стартира пилотен проект за въвеждане на т.нар. европейско информационно здравно осигуряване, в който участват 4 страни, включително и България, като се планира в началото на 2012 г. то да бъде въведено във всички страни на ЕС.

Това стана ясно от презентация на експерт на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) по време на конференция, посветена на „Информационни и комуникационни технологии в здравеопазването”.

Целта е да има координация между здравните и социални системи на страните от ЕС, за да се запазят правата на гражданите при лечение в друга страна-членка на ЕС. Чрез системата ще може да има бърз обмен на данни за заболяванията на пациентите и за техните здравни осигуровки, като в крайна сметка ще може много по-бързо от сега да се извършват и съответните плащания между страните.

Последните документи, свързани с въвеждането на европейско информационно здравно осигуряване, се очаква да бъдат одобрени от ЕК до края на април. След няколко месеца започва реализацията на пилотния проект, като по желание към него през 2010 г. може да се присъединят и други европейски страни, освен първите четири.

Между основните задачи, които ще бъдат решавани по време на „изпитателния срок” на проекта, са създаването на единна директория и осигуряване на сигурна защита на личните данни на гражданите в съответствие с Европейската директива.

При предаването на данните на гражданите между здравните каси и социалните институции на страните от ЕС ще се използва единна структура на основните електронни документи. Всяка страна от ЕС ще определи т.нар. „контактни точки” с европейската мрежа и сама ще решава какви точно технически решения да използва, за да въведе европейско информационно здравно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 12.02.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още