IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Pioneer излиза от пазара на плоски ТВ екрани, съкращава 10 хил. души

Според компанията пазарът се е оказал по-нестабилен от очакваното и Pioneer не се надява да подобри рентабилността си в този сегмент

16:56 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Pioneer излиза от пазара на плоски ТВ екрани, съкращава 10 хил. души

Японският производител на електроуреди за широка употреба Pioneer обяви, че се изтегля от пазара на плоски телевизионни екрани, че ще съкрати още 10 хил. работни места, както и че очаква по-висока загуба от предишните прогнози за финансовата година, предаде Ройтерс.

Според компанията пазарът се е оказал по-нестабилен от очакваното и Pioneer не се надява да подобри рентабилността си в този сегмент.

Групата, която има по-силни позиции в производството на електроника за автомобили, най-вече авторадиа, държи 5,9% дял от световния пазар на плоски екрани за телевизори. По данни на анализаторската компания DisplaySearch към септември 2008 лидер на този пазар е бил Panasonic с дял от 37,2%, следван от Samsung Electronics (22,8%) и LG Electronics (15,5%).

Изтеглянето на компанията от сегмента е предвидено да стане факт до март 2010 г., т.е. в края на финансовата 2009-2010 г.

Планирано е да бъдат съкратени 6 хил. работни позиции на пълно работно време и други 4 хил. временни или почасови работници. Тези съкращения се добавят към обявените по-рано 5900, направени в периода март-декември.

Що се отнася до финансовите резултати, Pioneer вече очаква годишна загуба в размер на 130 млрд. йени (1,1 млрд. евро) спрямо предишни прогнози за загуба от 78 млрд. йени. Предвижданията за оборота са намалени с 20% до 560 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още