IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Националният здравен портал тръгва през март

Идеята на проекта е всеки да има достъп онлайн до актуална и точна здравна информация, регистри на лекари, аптеки, болници, образци на документи и др.

11:57 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Националният здравен портал тръгва през март

В началото на месец март се предвижда да бъде открит дълго време подготвяният национален здравен портал, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков по време на национална конференция в София „Информационни и комуникационни технологии в здравеопазването“.

Идеята на проекта е всеки да има достъп онлайн до актуална и точна здравна информация, регистри на лекари, аптеки, болници, образци на документи и др.

През втората половина на март пък при посещението си в България еврокомисарят по здравеопазването ще представи официално европейския здравен портал, по чието подобие се изгражда и българският.

Продължава работата по проекта за създаване на т.нар. електронни здравни карти, посочи Цеков. По думите му успешно е приключил пилотният проект, който се е тествал в град Сливница за въвеждане на електронно здравеопазване. Проектът е действал в периода 2007-2008 г., когато са издадени около 5 хил. електронни рецепти.

Предстои въвеждането на т.нар. личен електронен здравен запис, който първоначално ще бъде въведен за около 40 хил. държавни служители, а по-късно и за други, граждани, които желаят това.

През тази година предстои изграждането на централизирана информационна система за автоматизирано разпределение на лекарства за редки и животозастрашаващи заболявания, съобщи още Цеков. Чрез системата ще се води точна статистика за разпределението на лекарствата и по какъв начин те се предписват.

От министерството са изчислили, че отделените 5% от бюджета за здравеопазване за електронно здравеопазване ще доведат до повишаване на ефективността на здравните дейности, което пък ще спести 15% разходи за здравеопазване.

Зам.-директорът на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) Александър Огнянов пък съобщи, че току-що е завършил проектът за интегрирана информационна система на касата. Проектът е на стойност 3,5 млн. евро и е стартирал в края на 2006 г. Чрез тази система може да се въвеждат и контролират две големи групи документи. Едната е за дейности, свързани с материалните активи на НЗОК и провеждането на конкурсите за обществени поръчки, организирани от касата, вкл. периодите, начините на плащане и т.н. Другата група документи са свързани с медицинската дейност, в това число: средства, които се изплащат на болничните заведения и на личните лекари, колко и по какви клинични пътеки се плаща, отчитане редовността на профилактичните прегледи, средствата към аптеките и към стоматолозите.

По думите на Огнянов ползата за здравната каса е, че ще има реално заплащане на извършените здравни услуги и ежедневно наблюдение на медицинския процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още