IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nokia ще съкращава производството си

Nokia планира да намали годишните разходи в своя ключов производствен обект с повече от 700 млн. евро

17:56 | 11.02.09 г.
Nokia ще съкращава производството си

Производителят на мобилни телефони Nokia обяви, че ще намали производството във фабриката във финландския град Сало заради спад в търсенето, съобщава Ройтерс.

Очаква се продажбите на мобилни телефони да се забавят тази година заради нежеланието на потребителите да харчат парите си за нови покупки по време на икономическа рецесия, което доведе до натрупване на голям запас от непродадени телефони и към края на миналата година.

Nokia планира да намали годишните разходи в своя ключов производствен обект с повече от 700 млн. евро. Освен това компанията ще продължи да търси начини за минимизиране на оперативните разходи във всички свои звена.

Nokia ще освободи временно 2 500 работници от завода в Сало на ротационна база, като във всеки един момент между 20 и 30% от персонала няма да има работа.

Фабриката в Сало – последната по-голяма фабрика за мобилни апарати в Западна Европа, след като миналата година Nokia затвори завода си в Бохум, Германия, традиционно се фокусира върху производство на по-модерни модели телефони.

Анализатори и представители на индустрията очакват пазара на смартфони – на който Nokia губи позициите си в ползва на Apple и Research in Motion – да нарасне с 10 до 20 % тази година въпреки спада на пазара като цяло.

От Nomura пък прогнозира нулев ръст на смартфон пазара за 2009 г., казвайки, че очакванията на участниците в индустрията за ръст са нереалистични при текущите икономически условия.

От Nokia съобщиха също, че ще затворят изследователски център във Финландия, в който работят 320 души. Освен това ще се опитат да съкратят други 90 работни позиции.

Анализатори очакват пазара на мобилни апарати да отбележи спад от 18% през първото тримесечие на годината, а според анкета на Ройтерс се очаква Nokia да отчете най-слабите си резултати за тримесечие от повече от седем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още