IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-голяма езикова достъпност за телефон 112 иска еврокомисията

28% от осъществилите повиквания са срещнали езикови проблеми при избирането на телефонен номер 112 от чужбина

12:46 | 11.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
По-голяма езикова достъпност за телефон 112 иска еврокомисията

Само един от четирима европейци знае, че единният номер за спешни повиквания 112 съществува и в други държави-членки, а почти трима от всеки десет души, използвали 112 в други държави, са срещали езикови проблеми, става ясно от данни на Европейската комисия.

ЕК заедно с Европейския парламент и Съвета обяви 11 февруари за „Европейски ден на телефонен номер 112“, за да се популяризира номера и да се подтикнат националните органи да повишат неговата езикова достъпност.

28% от осъществилите повиквания са срещнали езикови проблеми при избирането на телефонен номер 112 от чужбина, независимо от това, че предоставената информация от 21 държави-членки показва, че техните центрове за спешни случаи 112 би трябвало да са в състояние да обслужват повиквания на номера на английски език (12 държави-членки – на немски език и 11 държави-членки на френски език), показва проучването на Евробарометър.

Като цяло едва 24% от анкетираните европейски граждани могат спонтанно да посочат 112 като номер за спешна помощ навсякъде в Европа. Това е подобрение с 2 пункта от февруари 2008 г., но осведомеността за номера за спешни повиквания на ЕС се различава силно в отделните държави и достига от 3% в Италия до 58% в Чехия.

Много държави-членки информират своите граждани и посетители за номер 112, например във Финландия се отбелязва ежегодно денят на номер 112 на 11 февруари, а посетителите на България получават приветствие под формата на текстово съобщение, което ги информира за номера. Телефонът се рекламира на магистрали и пунктове за събиране на пътни такси в Австрия, Гърция и Испания, както и на гари и летища в Белгия, Чехия, Естония, Ирландия, Гърция и Холандия. В Швеция преди туристическия сезон се организират медийни кампании за информиране на гражданите за номера.

През изминалата година се наблюдава увеличаване на осведомеността с поне 10% в България, Швеция, Румъния, Литва и Португалия.

Една четвърт от гражданите на ЕС са се обаждали на номера за спешни повиквания през последните пет години. Преобладаващата част от повикванията все още са от фиксирани линии: 53% от повикванията са били от фиксирани линии, но се наблюдава увеличаване на спешните повиквания от мобилни телефони (45% в сравнение с 42% през 2008 г.).

Европейският единен телефонен номер 112 за спешни повиквания бе въведен през 1991 г. в допълнение към националните номера за такива повиквания. От 1998 г. правилата на ЕС изискват от държавите-членки да осигурят възможност за безплатно повикване на номер 112 от всички стационарни и мобилни телефони. През 2003 г. бе въведено изискване към всички телефонни оператори да предоставят на службите за спешна помощ информация за местонахождението на обадилия се човек, така че тези служби да могат бързо да намират жертвите на катастрофи. Също така държавите-членки на ЕС са длъжни да подобряват осведомеността на гражданите за телефон 112.

Докато номер 112 допълва съществуващите национални номера за спешни повиквания, Дания, Финландия, Холандия, Португалия, Швеция и Румъния са решили да направят 112 своя основен национален номер за спешни повиквания. В други държави номер 112 е единственият номер за спешни повиквания за някои спешни услуги (като Естония и Люксембург за линейки и пожарни).

По повод деня на телефон 112 министърът на извънредните ситуации Емел Етем, министърът на вътрешните работи Михаил Миков и министърът на здравеопазването Евгений Желев подписаха днес споразумение за сътрудничество за осигуряване на ефективно функциониране на националната система
за спешни повиквания с единния европейски номер. Системата за спешни повиквания в страната действа от септември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още