IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Куба ще разширява достъпа до интернет

Интернет в страната се ползва предимно от държавни служители и учени, като едва 2,1% от населението имат достъп до мрежата

12:45 | 11.02.09 г.
Куба ще разширява достъпа до интернет

Куба иска да разшири достъпа до интернет, но досега е възпрепятствана от икономически проблеми и ограничения на трафика, заяви министърът на комуникациите на страната Рамиро Валдес.

По време на компютърно изложение в Хавана Валдес е казал, че се очаква ситуацията да се подобри, след като Венецуела завърши изграждането на фибро-оптична мрежа с дължина 930 мили (почти 1500 км) до острова следващата година.

„Концептуално“ правителството няма проблем с по-широкото разпространяване на интернет, казва Валдес. „Ограниченията са технологични и икономически“, добавя той, цитиран от Ройтерс.

Интернет в Куба се ползва предимно от държавни служители и учени и стига до острова чрез бавна и скъпа сателитна връзка.

По данни на телекомуникационния отдел на ООН само 2,1% от населението имат достъп до интернет.

Кубинското правителство обвинява САЩ за липсата си на свързаност с аргумента, че 47-годишното търговско ембарго спрямо острова му е попречило да се свърже с близка фибро-оптична линия, която стига от Флорида до Мексико.

Вицепремиерът на страната Борис Морено казва в интервю за държавна медия миналата седмица, че кубинското правителство няма политически опасения относно разрешаването на повече интернет в Куба, но че ще наложи някои ограничения върху ползването му.

„Както се случва във всички страни по света, няма да разрешим достъп до сайтове, които призовават към тероризъм и поощряват подриването на установения ред“, заявява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още