IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Intel ще инвестира 7 млрд. долара в иновации

Инвестицията ще бъде реализирана за две години и според директора на компанията с нея ще бъдат създадени най-усъвършенстваните компютърни технологии в света

20:01 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Intel ще инвестира 7 млрд. долара в иновации

Американската група Intel ще вложи 7 млрд. долара през следващите две години за изграждане на модерни производствени мощности в САЩ, съобщиха от компанията.

Инвестицията ще е в иновации и производствени технологии за по-бързи и по-малки чипове, които да имат и по-ниско потребление на енергия.

Този план представлява най-голямата инвестиция на Intel досега в нов производствен процес.

„Инвестираме в Америка, за да поддържаме Intel на върха на иновациите”, казва Пол Отелини, изпълнителен директор на компанията. „Тези производствени мощности ще произвеждат най-усъвършенстваните компютърни технологии в света. Възможностите на нашата 32-нанометрови фабрики са необикновени, и чиповете, които произвеждат, ще станат основни градивни единици на дигиталния свят, които ще генерират икономическа възвръщаемост далеч отвъд рамките на нашата индустрия.”

Инвестицията ще бъде в съществуващите производствени мощности в Орегон, Аризона и Ню Мексико и ще поддържат близо 7000 високоплатени високотехнологични работни места – част от общия персонал на компанията от над 45 000 души в САЩ.

Технологията, използвана в производствения процес на Intel, позволява създаването на чипове/интегрални схеми с размер от 32 нанометра (32 милиардни от метъра).

Първите процесори на Intel, които ще бъдат изграждани по тази технология са с кодово име „Westmere” и първоначално ще се използват за настолни и мобилни системи от масовия клас.

Westmere комбинира най-новата високопроизводителна микроархитектура на Intel („Nehalem”) с графични възможности, интегрирани в процесора. В резултат, производителите на компютри ще могат да увеличат производителността и да опростят производството на системи, в сравнение с настоящите системи. 32nm производство и ще позволи на Intel да ускори сроковете за производство на „Westmere”, което ще стартира през 2009. Още 32nm продукти ще последват през 2010.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 10.02.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още