IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече електронни книги ще може да се четат на мобилен телефон

Google вече предлага и мобилен достъп до 1,5 млн. електронни книги

16:48 | 07.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нова версия на Kindle се очаква през следващата седмица. Снимка: Amazon
Нова версия на Kindle се очаква през следващата седмица. Снимка: Amazon

В бъдеще ще расте броят на електронните книги, които ще са достъпни чрез мобилен телефон, ако се съди по обявените планове в тази насока на Google и Amazon.

От Google тази седмица обявиха, че 1,5-те млн. книги, които компанията е сканирала и е предоставила със свободен достъп в интернет, вече са достъпни и на мобилни устройства като iPhone и T-Mobile G1.

Междувременно Amazon излезе със съобщение, че работи по възможността заглавията от популярното й устройство за четене Kindle да се четат и чрез различни мобилни телефони. Засега компанията, която през следващата седмица ще представи нова версия на Kindle, не уточнява кога книгите в каталога й ще се четат и на телефон.

Ходовете на двете групи карат анализаторите да смятат, че сегментът тепърва ще набира популярност, като за момента няма яснота за това кой ще заеме лидерски позиции в него.

Броят на книгите, достъпни чрез Kindle, е около 230 хил. Тези на Google са доста повече, но пък не са особено популярни и включват произведения с отдавна изтекли авторски права. Устройството на Amazon пък предлага много от актуалните бестселъри.

От Google казват, че планират да добавят към заглавията си за мобилен телефон и по-съвременни текстове, сканирани с разрешението на съответните издателства.

Според експерти, цитирани от New York Times, развитието в този сегмент може да е както печелившо, така и криещо доста рискове. Четенето на мобилен телефон, дори и при апарат с широк екран, едва ли ще спечели много привърженици, освен ако неочаквано не се превърне в мода.

Като най-подходящи за електронното четене се определят специално създадените за целта устройства, но дори и те страдат от липса на внимание пред по-удобните компютърни монитори, но най-вече - пред навика за физическия контакт с книгата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още