IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Интернет доставчиците в САЩ в надпревара за планираните стимули

Почти 10 млрд. долара под формата на държавни субсидии и заеми и 100 млн. долара като данъчни облекчения може да бъдат отпуснати за осигуряване на високоскоростен достъп до интернет

18:00 | 06.02.09 г.
Интернет доставчиците в САЩ в надпревара за планираните стимули

Компаниите за безжични и интернет услуги в САЩ ще се опитат да се възползват от пакета стимули на стойност 900 млрд. долара с цел да съживи икономиката, разискван от щатските законодатели, съобщава Ройтерс.

Почти 10 млрд. долара под формата на държавни субсидии и заеми и 100 млн. долара като данъчни облекчения може да бъдат отпуснати за осигуряване на високоскоростен достъп до интернет в селските райони и бедните квартали – цел, очертана от президента Барак Обама по време на кампанията му.

Компании за защита на обществените интереси казват, че опитите на правителството да помогне на бедните и да създаде работни места са похвални, но предупреждават, че евентуална лоша реализация на програмата може да заприлича на корпоративно подпомагане.

„Въпреки че подкрепяме данъчните облекчения, не искаме те да „стимулират“ инвестиции, които биха се случили другояче“, казва Дерек Търнър от групата за обществен интерес Free Press. „Няма да създаваме нови работни места и само ще плащаме за текущи инвестиции“.

При определянето на това кои компании ще спечелят най-много от стимулите, голяма роля ще играе интерпретацията на думи като „отворен достъп“, „слабо обслужван“ (район) и „необслужван“. Езикът в проектозакона за пакета от стимули е неясен в някои случаи и не дава дефиниции на ключови термини.

Така например версията на текста на Камарата на представителите дава власт на Федералната комисия по комуникации да определи „отвореност“ - идеята, че доставчиците на интернет не трябва да правят дискриминация на базата на размера на съдържанието или приложенията при рутирането на трафик.

Доставчици на интернет услуги като Verizon категорично се противопоставят на това, като казват, че ще спрат инвестициите. Групи за обществен интерес и доставчици на съдържание като Google Inc обаче смятат, че това е ключово, за да процъфтяват иновациите в интернет.

Несъгласия между телекомите

Големите доставчици като AT&T Inc и Verizon Communications предпочитат данъчни облекчения вместо субсидии или заеми, докато по-малките фирми за пренос на данни в селските райони предпочитат директни помощи, основно защото е по-вероятно те да имат задължения.

„Данъчните облекчения не са от полза за по-малките компании, тъй като няма да осигурят капитал незабавно“, коментират представители на подобни фирми.

Според анализатори на Wall Street по-малките и средните компании и тези с фокус върху селските райони е най-вероятно да спечелят от стимулите, тъй като отпусканите пакети ще са твърде малки, за да имат голямо значение за гигантите с милиарди приходи.

Асоциации в сектора на телекомуникациите настояват за гаранции, че големите компании за пренос на данни няма да доминират в процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още