IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Lenovo с първа загуба от три години, изпълнителният директор се оттегля

От компанията прогнозират трудни тримесечия пред компютърната индустрия

13:24 | 05.02.09 г.
Lenovo с първа загуба от три години, изпълнителният директор се оттегля

Четвъртият по големина производител на компютри в света - Lenovo Group, отчете по-голяма от очакванията тримесечна загуба, а изпълнителният директор се оттегля от поста си като част от план за преструктуриране на ръководството на компанията.

За периода октомври-декември Lenovo има загуба от 96,7 млн. долара, което отговаря на най-песимистичните прогнози, които варираха в широки граници от загуба в размер на 8 млн. до 96 млн. долара.

Загубата за тримесечието е първата за компанията от януари-март 2006 г., когато беше регистрирана загуба от 89 млн. долара заради разходи за преструктуриране.

Продажбите са намалели с една пета.

Анализатори очакват текущото четвърто тримесечие да бъде още по-слабо, като прогнозират нетна загуба от до 273 млн. долара, която ще включва по-голямата част от разходите за преструктуриране от 150 млн. долара, обявено миналия месец.

Пазарът не очаква значително възстановяване за компанията преди втората половина на бизнес годината на компанията, която приключва в края на март 2010 г.

Според анализатори ключов фактор за възстановяването на Lenovo ще бъде осъществяването на стратегически преход от елитни корпоративни клиенти, които формираха около 56% от приходите през второто тримесечие, към потребителския пазар в ниските ценови граници.

„Следващите няколко тримесечия ще бъдат изпълнени с предизвикателства за Lenovo и останалата маст от компютърната индустрия“, посочват от компанията, цитирани от Ройтерс.

От Lenovo съобщават още, че главният изпълнителен директор Уилям Амелио ще бъде заменен на този пост от председателя на управителния съвет Ян Юанцин като част от промени в ръководството. Създателят на компанията Лю Чуанчжъ ще заеме председателския пост, а за президент и главен оперативен директор е назначен Рори Рийд.

Амелио, който преди е бил старши вицепрезидент за азиатско-тихоокеанския регион в Dell, стана шеф на Lenovo през декември 2005 г. Тригодишният му договор вече е изтекъл и той ще работи като специален съветник на компанията до края на септември.

Lenovo държи около 7,5% дял от глобалния компютърен пазар през 2008 г. През миналата година третото му място в света беше отнето от Acer, по данни на IDC.

От четирите най-големи играчи на пазара на компютри в света Lenovo постигна най-слаб ръст за миналата година, като продажбите на компанията се увеличиха с 8% спрямо ръст от 53% за Acer, 13% за HP и 11% за Dell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още