IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов етап в развитието на биометрията

Анализ на кръвоносната система на пръст на ръката се счита за едно от най-успешните решения при устройствата за сигурен достъп

14:17 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов етап в развитието на биометрията

След очите, формата на лицето и пръстовите отпечатъци биометрията днес е способна да разпознае кръвоносната система на пръст от ръката ни – нов етап в развитието на пазара за идентификационни продукти.

От презентация на Sony става ясно, че новият продукт на компанията - „Mofiria“, представляващ технология за сигурност за дома, залага именно на идентификацията чрез анализ на вените на пръст. Кръвоносната система на всеки човек е напълно уникална и според компанията е невъзможно да бъде възпроизведена от изкуствен начин. Изследователите от японския конгломерат твърдят, че технологията е много по-сигурна от тези системи, които използват пръстовите отпечатъци.

По-конкретно анализът на кръвоносната система се извършва за 0,015 секунди посредством компютър, получаващ данните благодарение на светлинни диоди (LED), излъчващи близка до инфрачервената светлина към поставен близо до устройството пръст на ръката на ползвателя на системата. Специален четец улавя отразените и разпръснати светлинни лъчи, за да установи структурата на кръвоносната система на пръста.

От Sony твърдят, че делът на неразпознаваемост, или провалените опити за достъп от оторизирани за това лица, е ограничен до 0,1%, а шансът за достъп чрез измама (сгрешена разпознаваемост) пада до 0,0001%.

Идентификацията чрез кръвоносната система изглежда ще се налага все повече над останалите техники в тази сфера. В Япония някои големи банки вече възприеха тази технология при банкоматите си. IT експерти предричат силно бъдеще и на продуктите за сигурност, насочени към друг тип корпорации.

Подобни решения са разработени и от Fujitsu и Hitachi. Разликата при Sony, според самата компания, е че „Mofiria“ много лесно би станала приложима и при по-малки устройства като мобилни телефони или преносими компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още