IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Холивудски таланти ще снимат видео специално за интернет

Проектът е на YouTube, като на него се залагат големи надежди за повишаване на приходите на сайта

13:29 | 29.01.09 г.
Холивудски таланти ще снимат видео специално за интернет

Сайтът за видеосъдържание YouTube е на път да сключи сделка с холивудската агенция за таланти William Morris за излъчване на продукции с участието на клиенти на агенцията, създадени специално за интернет среда, предава International Herald Tribune.

Сделката, която е първата по рода си, ще засили влиянието, което интернет упражнява върху медийните компании. Някои актьори и знаменитости вече са започнали да генерират свое собствено съдържание в интернет, избягвайки често трудния процес на създаване на програма за телевизионните мрежи. Сделката с YouTube ще даде на клиентите на William Morris право на собственост върху дял от видеото, което създават за уебсайта.

Двама души, запознати с преговорите, описват сделката като най-колосалния опит на YouTube да добави оригинално видео на сайта си, който (освен спорните откъм авторски права клипове) съдържа основно любителски видеоматериали, качени от потребителите. Анонимните лица обаче предупреждават, че сделката все още не е сключена, а представители на двете компании са отказали коментар по въпроса.

Добавянето на повече видеоматериали на първокласни актьори, музиканти и други звезди ще подсили имиджа на YouTube като източник на развлечение за следващото поколение, а по-важното е, че това ще помогне на компанията майка на сайта, Google, да намери отговор на загадката, която от дълго време се опитва да разреши – как да генерира приходи от милионите видеоматериали, които хоства безплатно.

Аудиторията на YouTube е огромна. По данни на comScore 100 млн. американци са посетили сайта през октомври. Сайтът обаче рядко публикува реклами във или близо до видео, генерирано от потребителите. В резултат на това компанията реализира приходи само от част от видеото на сайта си – от това на нейни партньори като CBS и Universal Music.

Според специалиста Фред Дейвис професионално създаденото съдържание е от особено голямо значение за компании като YouTube, защото може да привлече потребителите по начини, по които любителските продукции не могат.

„Потребителите ще прекарват повече време, гледайки съдържанието и това съдържание много ефективно може да привлече пари“, казва Дейвис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още