IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 13 хил. души са се възползвали досега от преносимостта на номерата

Много се оплакват от бавната процедура. Тази година се очаква да стартира преносимостта и при фиксираните мрежи

15:00 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Над 13 хил. души са се възползвали досега от преносимостта на номерата

Към октомври 2008 г. услугата преносимост на номерата са използвали 13 180 души, което прави 0,13% от общия брой номера. Към този момент трите мобилни оператора са предоставили общо около 10 млн. номера. Това съобщи Цветелина Севлиевска, директор на дирекция в Комисията за регулиране на съобщенията.

Преносимостта на номерата дава възможност на потребителите да сменят мобилния си оператор, като запазят телефония номер, включително и префикса.

По думите на Севлиевска най-честите жалби и сигнали на потребителите за преносимостта са за дългия срок, в който тече уведомлението за смяна на номера.

Допълнително операторите се „изкушавали“ да предлагат по-добри условия или удължаване на процедурата по издаването на удостоверенията за преносимост, за да отказват потребителите от тази услуга.

Комисията обаче няма правомощия да се намеси при тези казуси, защото това са търговски договори между абоната и операторите. Все пак от регулаторния орган имат принципно становище, което се отнася за автоматичното подновяване на договорите, което да става или с подписването на нов договор, или със задължителното съгласие на абоната.

Преносимостта на мобилните номера в България влезе в сила на 11 април 2008 г. България беше една от последните страни на ЕС, която въведе тази услуга. Очаква се тази година преносимостта на номерата да се използва и при фиксираните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още