IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разочарование от eBay, приятни изненади от Apple

Сайтът за онлайн търговия обяви по-ниски финансови резултати от очакванията, Apple - по-високи

12:20 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разочарование от eBay, приятни изненади от Apple

Печалбата на сайта за онлайн търговия eBay се понижи за традиционно по-силното четвърто тримесечие, като от компанията обявиха и по-ниски от очакванията прогнози за бъдещите си резултати.

За периода eBay е постигнал печалба от 367 млн. долара, или 0,29 долара на акция, спрямо 531 млн. долара (0,39 долара на акция) преди година. Оборотът се е понижил със 7% до 2,04 млрд. долара, докато средните очаквания на анализаторите бяха за 2,11 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Ако не се вземат предвид извънредните разходи по преструктуриране, свързани с направеното през есента съкращаване на 10% от работната сила, печалбата на акция възлиза на 0,41 долара, което пък е по-високо от прогнозите на компанията и анализаторите за 0,39 долара на брой.

За първото тримесечие на 2009 г. от групата очакват печалбата на акция да е между 0,32 и 0,34 долара. Прогнозите на пазара бяха за 0,40 долара.

За разлика от eBay, Apple изненада приятно анализаторите, обявявайки по-силни тримесечни резултати и прогнози от очакваното. И докато акциите на онлайн аукциона паднаха с 6% на извънборсовата търговия, то тези на Apple скочиха с 10 на сто.

На фона на притесненията и спекулациите около здравословното състояние на изпълнителния си директор Стив Джобс, който e в болнични до юни, Apple обяви печалба на акция от 1,78 долара за брой за последното тримесечие и продажби за 10,17 млрд. долара. Средните прогнози на анализаторите бяха съответно за 1,40 долара на акция и за 9,74 млрд. долара.

Продажбите на телефоните iPhone 3G са скочили с 88% на годишна база до 4,4 млн. броя. Apple е продал и 22,7 млн. iPod-а и 2,52 млн. компютъра Macintosh за периода.

За следващото тримесечие групата, известна с консервативните си прогнози, очаква печалба на акция между 0,90 и 1 долара и продажби за между 7,6 млрд. и 8 млрд. долара. Очакванията на анализаторите са за печалба от 1,12 долара на брой и продажби за 8,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още