IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все пак продадоха Evening Standard на милиардера Александър Лебедев

Вестникът има затруднения, а инвестицията на бившия агент на КГБ "ще осигури бъдещето му"

16:02 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Все пак продадоха Evening Standard на милиардера Александър Лебедев

Руският милиардер и бивш агент на КГБ Александър Лебедев купува мажоритарен дял в лондонския вестник Evening Standard за нищожна сума, съобщи Ройтерс, позовавайки се на настоящия собственик на изданието Daily Mail & General Trust (DMGT).

Ще бъде създадена нова компания - Evening Standard Ltd, която ще притежава Evening Standard, като DMGT ще задържи миноритарен дял от 24,9 на сто.

Едва миналата седмица бе съобщено, че собственикът на Evening Standard е отхвърлил офертата за закупуване на Лебедев, защото нещата са „много чувствителни, когато става дума за вестници, и няма никакъв начин да се озовем в едно легло с руски олигарх“.

Лебедев има дялове в руски банки, енергийни компании, авиопревозвача Аерофлот, както и в основния руски опозиционен вестник.

Evening Standard, чието издаване започва под името „Standard“ през 1827 г., е първото водещо британско издание, което преминава в чуждестранен собственик, тъй като секторът се сблъсква с рязък спад на рекламните приходи в условията на глобалната криза.

Таблоидът, който излиза следобед и вечер и чиято аудитория са главно хората, пътуващи всекидневно до работните си места, има и сериозна конкуренция от страна на безплатните вестници, раздавани в Лондон.

Лебедев, който пристига в Лондон като аташе по икономическите въпроси през 80-те години на миналия век, ще бъде председател на Evening Standard Ltd. Очаква се транзакцията да бъде финализирана следващия месец.

Той е изразил интерес и към друг британски вестник - Independent, който се мести в лондонския офис на DMGT, за да намали разходите си, след като съкрати 90 работни места в редакцията си.

От DGMT са подчертали, че Evening Standard Ltd ще създаде комитет, който да следи за редакционната независимост.

„Планираната от Лебедев инвестиция осигурява бъдещето на вестника“, коментира изпълнителният директор на DMGT Мартин Морган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още