IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повече интерактивност и в европейската статистика

Цялата европейска статистическа система е в преход към работа в условията на информационно общество, коментира генералният директор на Евростат Валтер Радермахер

14:38 | 19.01.09 г.
Валтер Радермахер. Снимка: Евростат
Валтер Радермахер. Снимка: Евростат

Младите хора, т. нар. поколение на конзолите за електронни игри (playstation generation), очакват повече модерни инструменти, повече интерактивност и от статистиката. В резултат на това от статистическите служби се разработват и се обменят все повече интерактивни инструменти, каза на пресконференция днес по време на посещението си у нас генералният директор на Евростат Валтер Радермахер. 

Пример за подобен инструмент е онлайн калкулатор, който Националният статистически институт (НСИ) предстои да разработи до края на годината.

Цялата европейска статистическа система в момента е в преход към работа в условията на информационно общество, коментира той.

Българската статистическа система вече трябваше да премине от работа в условия на планова икономика към пазарна икономика, като освен това трябваше да се промени от национална система в национална система в рамките на ЕС, обобщи той.

Сложна статистическа система като тази на Европейския съюз може да работи само ако ползваме еднакви мерки, каза още Радермахер. "Работим по подобряване на сътрудничеството ни чрез по-интензивно развитие на методологии и споделяне на еднакви стандарти на комуникация".

Основните данни от България ги има, коментира той в отговор на журналистически въпрос относно липси на информация от страната ни. „Примерно има данни за БВП, макар и да няма регионална разбивка или входящо-изходящи таблици, но това са подробности“, каза той.

Бедността е относително понятие и варира между отделните държави, коментира Радермахер в отговор на друг въпрос. За целите на статистиката прагът на бедността е приходи по-малко от 60% от средната стойност за съответната страна, а тя варира. 

България попада в групата на бедните страни, но темповете й на нарастване са по-високи от средното за ЕС, допълни той.

Радермахер сподели още положителните си впечатления от инфраструктурата на НСИ, от дигитализираната й библиотека и от близката и интензивна връзка с медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още