IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първият „зелен“ билборд в света е готов за дебюта си на Таймс Скуеър

Осветлението на гигантското съоръжение ще се захранва изцяло с енергия от вятъра и слънцето

12:04 | 10.01.09 г.
Проект на екоборда. Илюстрация: Ricoh
Проект на екоборда. Илюстрация: Ricoh

Първият билборд в света, чието осветление ще се захранва изцяло с енергия от вятъра и слънцето, е готов за дебюта си в столицата на билбордовете - нюйоркският площад Таймс Скуеър.

Вятърът, който се промъква между небостъргачите в центъра на Манхатън, би трябвало да е достатъчен, за да поддържа гигантското съоръжение постоянно осветено, казват от производителя му – японската компания за копирни машини и фотографска техника Ricoh Company Ltd.

„Екобордът“ тежи 15 800 кг и ще се захранва с енергия от 16 вертикални вятърни турбини и 64 соларни панела.

„Искахме да покажем, че може да се рекламира, без да се вреди на околната среда“, казва говорителят на компанията Рон Потески, цитиран от Ройтерс.

По думите му вятърните турбини ще осигурят 95% от необходимата енергия за билборда, който е с височина 14 метра и дължина 38 м и носи името на компанията с големи червени букви.

„На ъгъла на 42-ра улица и 7-мо авеню има много вятър. Така че очакваме това да е достатъчно да свети 24 часа седем дни в седмицата с малко помощ от слънцето“, добавя той.

Проектът обаче далеч не е евтин, като само технологията и инсталацията струват над 1 млн. долара.

„Да, харчим пари. Харчим за площта на Таймс Скуеър и за технолготията, но няма да плащаме за енергия“, казва Потески.

Таймс Скуеър е пълен със стотици огромни, ярко осветени билбордове и видеоекрани. Основният екологичен фактор и голямата разлика между билборда на компанията и съседите му на площада е, че той няма да произвежда 18 тона въглерод годишно.

Плановете са съоръжението да бъде пуснато в края на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още