IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Технологичните компании ще залагат на сигурни сделки през 2009 г.

Най-честите сделки в сектора тази година се очаква да са на стойност до 500 млн. долара

16:54 | 06.01.09 г.
Технологичните компании ще залагат на сигурни сделки през 2009 г.

Технологичните компании може и да са привличали конкурентите си с оферти за скъпи изкупувания през 2008 г., но тази година хит ще са сигурните и не толкова крупни сделки, пише Ройтерс. 

Заради липсата на изгледи за скорошно икономическо възстановяване технологичните компании се фокусират върху генериране на скромни печалби и се опитват да преборят с проблеми като спада в стойността на акциите и пестеливостта на потребителите.

Когато имат възможност да купят конкурентна компания, те ще са по-внимателни и ще предпочетат сделки, при които не е необходимо да изразходват всичките си кешови ресурси и при които таргетираната компания развива стабилен и печеливш бизнес.

Това означава, че 2009 може да е годината на сделките от малък и среден калибър, казват някои банкери.

Сделките за милиарди долари ще заемат малък дял от сделките в технологичната индустрия тази година в сравнение с предишните пет, смятат банкерите.

Според тях компаниите се подготвят за бизнес в „средния сегмент от пазара“, което грубо се определя като сделки за под 500 млн. долара.

Освен това банкерите прогнозират, че в първите месеци на годината няма да има твърде много сделки, но темпът ще се ускори умерено през второто полугодие, когато стойността на таргетираните компании ще се понижи допълнително.

Според банкера Питър Фалви активността ще се засили в края на първото тримесечие. Дори и тогава обаче стойността на сделките ще варира между 50 млн. и 250 млн. долара, казва той. Придобиванията ще са далеч от „блясъка“ на офертата за 47,5 млрд. долара, с която Microsoft предложи да купи Yahoo, или покупката за 13 млрд. долара на Electronic Data Systems от Hewlett-Packard. Дори и купувачите да разполагат с парите подобни сделки носят големите рискове, свързани с интеграцията, които компаниите в момента нямат желание да поемат.

Големите банки като J.P. Morgan, Morgan Stanley и Credit Suisse, които обикновено преследват най-касовите сделки, ще се конкурират с останалите банки за сделки до 200 млн. долара, казва един от банкерите.

Според доклад на PricewaterhouseCoopers за перспективите на пазара на сливания и придобивани през 2009 г. лидерите на технологичния пазар ще развиват агресивна дейност по отношение на придобиванията. Тези компании ще се възползват от ниските цени за стратегически попълнения в портфолиата си, както и за сделки с компании от други сектори.

Ще има активност и в сектора на интернет, софтуер и мрежовите устройства, сочи доклада. Зелените технологии са другата област, в която банкерите очакват сделки. В опита си да намалят производствените цени, производителите на чипове ще търсят партньори.

Цената на новопоявяващите се компании се е понижила в сравнение с няколко месеца по-рано.
Младите компании, които преди са били оценявани на 200 млн. долара, са готови да бъдат придобити за 20 млн. долара, като цената може да се понижи и още, казва изпълнителният директор на MySpace Крис ДеУлф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още