IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стив Джобс разкри истината за здравословното си състояние

Недостиг на протеини е причината за загубата на тегло на шефа на Apple, слуховете за чието състояние се отразяват сериозно на акциите

16:54 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стив Джобс разкри истината за здравословното си състояние

След месеци на спекулации за здравословното състояние на изпълнителния директор на Apple Стив Джобс той разкри, че страда от недостиг на протеини, съобщи Bloomberg. Джобс планира да остане на поста си по време на лечението.

“Губех тегло през цялата 2008 г., причината беше загадка за мен и лекарите ми”, е съобщил Джобс. “След още тестове лекарите ми смятат, че са открили причината – хормонален дисбаланс, който е „обирал“ протеините, от които се нуждая”.

Решението на Джобс да говори открито за здравето си идва след месеци на спекулации, че той може да спре да управлява Apple и главен изпълнителен директор на стане главният оперативен директор на компанията Тим Кук. Джобс, който през 2004 г. претърпя успешна операция на панкреаса, е смятан от инвеститорите за изключително важен за бъдещето на Apple. След като се завърна в компанията през 1997 г., той превърна губещия производител на компютрите Macintosh в гигант в сферата на потребителската електроника с продуктите iPod и iPhone.

“Лечението на проблема ми е относително просто. Аз ще бъда първият, който ще каже на борда на директорите ни, ако не мога да продължа да изпълнявам задълженията си”, успокоява Джобс инвеститорите.

Слуховете за здравословното състояние на Джобс се появиха през юни, когато той се появи видимо отслабнал на конференция на Apple. Тогава от компанията отказаха да обсъждат въпроса, тъй като е личен. Слуховете обаче продължиха, тъй като той все така изглеждаше болен на събития на компанията през годината, и инвеститорите „наказваха“ акциите на Apple при всяка новина за състоянието му.

На 3 октомври невярна новина на сайта на CNN iReport.com, че Джобс е получил сърдечен удар, изпрати акциите на Apple надолу с 5,4 на сто и намали пазарната капитализация на компанията с поне 4,8 млрд. долара в първите часове на търговията. След като новината беше опровергана, акциите възстановиха част от загубеното.

Миналия месец от Apple съобщиха, че Джобс няма да говори на конференцията Macworld Expo, която се провежда тази седмица в Сан Франциско, което поднови спекулациите за здравето му. Като възможни причини се посочиха, освен здравословното му състояние, съкращаване на инвестициите за участие в конференции и дори предложен му пост в администрацията на новоизбрания американски президент Барак Обама.

Компанията вероятно няма да представи значими нови видове продукти на конференцията, смята Дейвид Бейли, анализатор към Goldman Sachs Group.

На мястото на Джобс на конференцията ще говори Фил Шилър, старши вицепрезидент на световния продуктов маркетинг на Apple. Освен това от компанията съобщиха, че това ще бъде последната година, в която участват в конференцията.

“Отдадох се повече от изцяло на Apple през последните 11 години”, пише в изявлението си Джобс. “Сега казах повече, отколкото исках да кажа, и всичко, което изобщо ще кажа по въпроса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още