IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wikipedia събра 6 млн. долара от дарения

Парите ще бъдат използвани за всекидневните разходи по поддръжка на енциклопедията до 30 юни 2009 г.

13:08 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Wikipedia събра 6 млн. долара от дарения

Онлайн енциклопедията Wikipedia, която беше стартирала кампания за набиране на средства за съществуванието си, успя да събере шест милиона долара, предава АФП.

Според основателя на енциклопедията – американецът Джими Уейлс, общо 125 хил. души са се отзовали на призива за дарения, отправян от 1 юли миналата година. Така са събрани 4 млн. долара. Освен това Wikimedia, фондацията, която поддържа страницата на енциклопедията, е получила още 2 млн. долара от големи дарения на фондове и компании.

„Средствата ще позволят да покрием разходите си за текущата бюджетна година, която приключва на 30 юни 2009 г.”, казва Уейлс. По думите му парите ще покриват „всекидневните разходи”.

Wikimedia плаща заплати на 23-ма щатни сътрудници, като ще продължи да „разработва и подобрява софтуерите с отворен код, които са в основата на всички проекти на Wikimedia”, допълва Джими Уейлс.

Според предоставената от него информация през последните осем години в попълване на съдържанието на проекта са взели участие над 150 хил. доброволци, съставили и редактирали повече от 11 млн. статии на 265 езика. От Wikimedia казват, че енциклопедията генерира над 275 млн. посещения на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още