IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатската музикална индустрия работи с интернет доставчиците срещу пиратите

Въпреки че не се отказва от съдебните дела срещу особено "нагли" пирати, индустрията възприема по-различен начин за борба

12:35 | 20.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Щатската музикална индустрия работи с интернет доставчиците срещу пиратите

След дългогодишни безплодни дела срещу „пиратите“ в интернет, Американската асоциация на звукозаписната индустрия (Recording Industry Association of America, или RIAA) възприема нова тактика, пише Washington Post.

От RIAA се надяват да спечелят подкрепата на доставчиците на високоскоростен интернет достъп, за да спрат потребителите да споделят музикални файлове, защитени от авторски права. От асоциацията са изработили първоначално споразумение с по-големи интернет доставчици, чиито имена не се уточняват.

Първата стъпка ще включва предупреждаване на интернет доставчика, че някой от клиентите му качва пиратски файлове.

След това интернет доставчика или ще изпраща предупреждението на асоциацията на потребителя, или директно ще иска от него да спре. Ако потребителят пренебрегне предупреждението, той може да получи още едно или две предупреждения да прекрати незаконната си дейност. На този етап доставчикът може да намали скоростта на интернет достъпа на потребителя. Ако и това не проработи, достъпът може да бъде спрян изцяло.

Действията на RIIA силно напомнят на тези, предприети от френския парламент миналия месец. Предложените правила предизвикаха разгорещен спор между Франция и евродепутатите, които гласуваха за това интернет доставчиците първо да искат съдебна заповед, преди да спрат достъпа на даден потребител по обвинения в пиратство.

От своя страна британската звукозаписна индустрия също възприе подхода на сътрудничество с провайдърите за предупреждаване на потребителите. През юли музикалната индустрия сключи за целта меморандум за разбирателство с шестте най-големи интернет доставчика във Великобритания.

Все пак от RIAA си запазват правото да съдят особено „наглите“ музикални пирати, но използването на съдебни действия се очаква да намалее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още