IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прекъснати подводни кабели в Средиземно море отново нарушават трафика

Повреда на три линии в близост до крайбрежието на Египет се отразява на комуникациите между Европа, Близкия изток и Азия

10:25 | 20.12.08 г.
Прекъснати подводни кабели в Средиземно море отново нарушават трафика

Интернет връзките и телефонните комуникации между Европа, Близкия изток и Азия бяха сериозно нарушени заради прекъснати подводни кабели. Има информация, че три линии в близост до Александрия в Египет са прекъснати, съобщи BBC. Регистрирана е повреда и на подводен кабел на 130 км от Сицилия.

Според експерти може да изминат дни, преди аварията да бъде отстранена и това би могло да окаже сериозни последици върху регионалните икономики.

Джонатън Райт, директор продажби на едро в Interoute, която управлява част от фиброоптичната мрежа, коментира пред BBC, че последиците от повредата ще се чувстват дни наред.

„За кратък период това ще блокира някои икономики. Ако вземете например местните финансови пазари, които търгуват с европейските и щатските, скоростта, с която те ще получават данните си в реално време, ще бъде изложена на риск“, казва той.

Причината за аварията засега е неизвестна, въпреки че е регистрирана сеизмична активност в близост до Малта малко преди да бъдат засечени прекъсванията.

В съобщение по повод един от прекъснатите кабели от France Telecom казват: „Причините за прекъсването, което е някъде в Средиземно море между Сицилия и Тунис, на секциите, свързващи Сицилия с Египет, остават неясни“.

От френската компания са казали, че изпращат кораб да поправи линията между Италия и Египет, но са уточнили, че ремонтът може да продължи до 31 декември, за да бъде напълно поправена линията.

Основната повреда касае четирите подводни кабела, които минават през Средиземно море и през Суецкия канал.

Твърди се, че 65% от трафика за Индия е засегнат, като сериозно са засегнати и услугите за Сингапур, Малайзия, Саудитска Арабия, Египет, Тайван и Пакистан.

По-рано тази година същите линии бяха повредени в същия район – около крайбрежието на Египет, въпреки че тогава бяха прекъснати само две линии.

„Загубихме три от четири линии. Ако и четвъртият кабел се прекъсне, очакваме пълно "затъмнение" в Близкия изток“, казва Райт.

„Обикновено може да се очаква една сериозна повреда на един кабел годишно. Когато имаш четири, може да очакваш, че си застрахован.Тази година това се случи два пъти, с един и същи кабел, това дава сериозни причини за притеснение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още