IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Без билбордове близо до софийските кръстовища

Забраняват рекламните билбордове 50 метра преди и 30 метра след кръстовище

16:51 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Без билбордове близо до софийските кръстовища

На по-малко от 50 метра преди кръстовище да не се поставят билбордове, предвижда проектът за изменение на наредбата за рекламата на Столичната община, който беше внесен за разглеждане от комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет (СОС).

Забраната се отнася и за разстоянието от 30 метра след кръстовището, а билбордовете по булевардите могат да са разположени на минимално разстояние от 100 или 200 метра в зависимост от класа на пътя.

Премостващите рекламни арки над уличните платна могат да се разполагат само на главните входно-изходни магистрали на Столичната община и булевардите от първи и втори клас, както и извън четвърти градски ринг. Те трябва да са на над 150 метра от пътен знак, на минимум 5,2 м височина, на 50 метра от друг рекламен елемент, а от друга арка разстоянието трябва да е между 200 и 300 метра в зависимост от класа на булеварда.

Всички видове преместваеми обекти трябва да се разполагат извън изходите на подлези, пешеходни пътеки, метростанции и подходи към обществено-обслужващи обекти, като се осигурява свободна ширина за преминаване на пешеходци от минимум два метра.

В територията, заключена между бул. "Цар Освободител", ул. "19 февруари", ул. "Московска", ул. "Малко Търново" и бул. "Княз Дондуков", площадите "Независимост", "Атанас Буров", "Народно събрание", "Александър Първи" и "Паметник Васил Левски", както и бул. "Цар Освободител" от пл. "Народно събрание" до бул. "В. Левски" не се допуска поставянето на рекламни елементи, с изключение на покривна ажурна реклама.
 
Разполагането на преместваеми обекти се допуска само ако те са с кратковременен характер и свързани с чествания на национални празници, културни и спортни прояви за срок не по-дълъг от седем дни.

За територията на бул. "Витоша" от пл. "Св. Неделя" до бул. "П. Евтимий", ул. "Граф Игнатиев", ул. "Пиротска" от бул. "Княгиня Мария Луиза" до бул. "Хр. Ботев", площадите "Св. Неделя", "Бански", "Лъвов мост", "Възраждане", "Македония", "Руски паметник", "Орлов мост", "П. Славейков" и парковете и градините, разположени в територията, ограничена от втория градски ринг  към центъра не се допуска разполагането на модулни павилиони над шест кв. м, мобилни търговски и атракционни съоръжения. За същата територия не се допуска разполагането на рекламни елементи с едностранна площ над 4 кв.м, с изключение на покривна ажурна и ажурно-пластична реклама и рекламни елементи по калканите.

Наредбата предвижда и забрана за разпологането на фирмени информационно-указателни табели в първа и втора зона, както и в рамките на главните входно-изходни магистрали - бул. "Цариградско шосе", бул. "Ботевградско шосе", бул. "Европа", бул. "Цар Борис Трети".

Фасадите на търговските обекти, извън витрините и на одобрените с инвестиционния проект места, не могат да се използват за излъчването на рекламни послания.

Всяко юридическо или физическо лице ще има право да разположи върху имотите общинска собственост до шест броя фирмени информационно-указателни табели, свързани с един негов обект или дейност, като на една улица могат да се поставят не повече от две фирмени табели. Върху стълбовете на уличното осветление ще могат да се поставят само фирмени табели, изработени по типов проект на общината.

Лепенето на агитационни предизборни материали ще става само на определени места, които ще са известни до два месеца преди изборния ден и определени с решение на Столичния общински съвет. След провеждането на изборите политическите партии са длъжни да премахнат материалите си.

За поставянето на рекламни или агитационни материали в нарушение на наредбата са предвидени глоби от 100 до 5000 лева, а за еднолични търговски и юридически лица - от 1 000 до 50 000 лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още