IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Покупка на Verizon за 28 млрд. долара е най-голямата ИТ сделка за 2008 г.

Американските оператори AT&T, Verizon Wireless и CenturyTel са сред най-сериозните участници на пазара на сливания и придобивания за годината

14:31 | 15.12.08 г.
Покупка на Verizon за 28 млрд. долара е най-голямата ИТ сделка за 2008 г.

Топ 15 на най-големите сделки за придобивания и сливания в ИТ индустрията за 2008 г. са на обща стойност от почти 65 млрд. долара, а участващите в тях компании специализират в различни сегменти от пазара като ИТ услуги, мрежови рутери, безжични услуги или системи за сигурност. Изкупуванията тази година се оказват популярна стратегия за излизане от дейността на много компании.

Американските телекомуникационни оператори AT&T, Verizon Wireless и CenturyTel са сред най-големите инвеститори в обединения, сочи класацията, изготвена от сайта NetworkWorld.

Първа в класацията е сделката за 28,1 млрд. долара за придобиването на петия по големина безжичен оператор в САЩ Alltel от втория най-голям оператор в страната - Verizon Wireless. След като причисли клиентите на новопридобитата компания, които наброяват 13 млн., Verizon ще е лидер по абонати в страната с около 80 млн. клиенти. След сливането си със Cingular през 2004 г. компанията AT&T е първенец по брой абонати, които се оценяват на 71 млн. към момента на обявяването на сделката между Verizon и Alltel през юни. Както може да се очаква при сделките между телекомуникационни гиганти, регулаторните органи в САЩ принуждават Verizon да освободи свои активи в името на честната конкуренция. Федералната търговска комисия дава одобрение за сделката през декември.

Втора сред крупните сделки в сектора е тази между Hewlett Packard и EDS на стойност 13,9 млрд. долара. През май HP обяви сделката, която ще позволи на компанията да удвои приходите си от услуги и ще я постави на второ място на пазара за ИТ бизнес услуги след IBM. Наскоро HP съобщи за съкращения на 24 600 работни места и представи плановете си за интегриране на новопридобитата компания. Според последни финансови данни на компанията приходите от услуги на HP са се увеличили с 99% до 8,6 млрд. долара, като 3,9 млрд. от тях са резултат от дейността на EDS.

На трето място е сделката, при която Oracle се съгласи да купи компанията за бизнес софтуер BEA за 8,5 млрд. долара през януари – сериозна корекция от първоначалната оферта за 6,7 млрд. долара няколко месеца по-рано.

Четвърта в класацията е сделката за придобиването на щатския телеком Embarq от оператора на стационарни телефонни услуги и доставчик на интернет CenturyTel на стойност 5,8 млрд. долара. Според CenturyTel новата компания ще има общо 8 млн. стационарни линии, 2 млн. абонати на широколентов интернет и около 400 хил. видеоабонати. Освен това новата компания ще разпростре влиянието си в общо 33 щата. Досега CenturyTel е оперирал в 25 щата.

Пета поред е сделката за придобиване на Foundry от Brocade. Цената, обявена през юли, е била 3 млрд. долара, но при преразглеждане на предложението през октомври тя е била понижена до 2,6 млрд. долара.

Шестата по големина сделка в бранша, бе обявена през януари, когато Microsoft съобщи за плановете си да купи норвежката компания Fast Search and Transfer (FAST) за 1,2 млрд. долара. За съжаление сделката с FAST не е била достатъчно прозрачна, а базирана в Осло компания е била обвинена в счетоводна измама от норвежката полиция през ноември. Надпреварата с Google тласка Microsoft към покупка на търсачката Powerset, чиято стойност не е оповестена.

Седмата сделка в топ 15 е между Sun и MySQL и на стойност 1 млрд. долара, финализирана през февруари. Оттогава Sun съобщи за няколко подобрения в продуктите на MySQL.

На следващо място е сделка за 944 млн. долара, в която участват AT&T и придобиваният от нея доставчик на безжични услуги Centennial. Сделката е анонсирана в началото на ноември.

През март BMC Software обяви намерението да осъществи придобиване, с което да засили операциите се по управление на бизнес услуги и автоматизирни продукти. Мишената BladeLogic по това време е имала 70 клиенти и се е очаквало да реализира приходи от 90 млн. долара за фискалната 2008 г. Заплануваното придобиване е на стойност 800 млн. долара и е девето поред в класацията.

Сделките от десета до петнадесета позиция в списъка варират от 290 млн. долара до 695 млн. долара, а бизнес двойките са: Symantec и MessageLab, Gores/Siemens и Enterasys, HP и LeftHand Networks, Sophos и Utimaco, Ciena и World Wide Packets, Cisco и Nuova.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още