IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗП забрани на Глобул да изпращи sms-и за играта с мерцедесите

Както и в случая с телевизионния спот и този път причината за решението е, че операторът заблуждава потребителите

12:24 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
КЗП забрани на Глобул да изпращи sms-и за играта с мерцедесите

Със заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров се забранява на мобилния оператор Глобул да изпраща sms-и до абонатите си, с които промотира нелоялно играта „100 на 100” за спечелване на Мерцедес, съобщиха от комисията. За нарушението е съставен и акт.

Чрез различни по съдържание кратки съобщения до своите клиенти мобилният оператор ги уведомява, че е възможно да се регистрират за участие в играта, като изпратят празен sms на номер 777. От тези обръщения потребителите остават с впечатление, че пускането на въпросния празен, един-единствен sms автоматично ще има даде шанс да спечелят лек автомобил, което обаче не е така.

Минимално необходимият брой sms-и, които предоставят възможност за участие в разпределянето на наградите, е два, стана ясно от проверка на комисията. Нужен е един за регистрация и поне още един с верен отговор на въпрос от играта в деня на регистрацията. Ако потребителят иска да продължи участието си през следващите дни, трябва да изпрати отговори на поредица от неясно колко на брой въпроси, като даде поне един верен отговор. Стойността на всеки един sms остава 1,20 лв.

Комисията припомня текста на някои от рекламните sms-и: „Мислиш ли да смениш колата си през 2009? Изпрати празен SMS на 777! Не изпускай шанса да бъдеш 1 от 100-те, спечелили Mercedes от GLOBUL!”; „58 късметлии спечелиха Mercedes от GLOBUL! Те си приличат по едно. Всички изпратиха празен SMS! 42 Мерцедеса те чакат! 1,20 лв. с ДДС/SMS; Мерцедес обича победителите и победителите обичат Мерцедес! GLOBUL дава 100 Мерцедеса. Изпрати празен SMS на 777 и може да спечелиш днес! 1,20 лв. с ДДС/SMS.

Експертите на КЗП са на мнение, че възможността, която предоставя организаторът на играта, е атрактивна за голяма част от потребителите и може да им повлияе, като ги провокира да се включат в нея. Още повече, че на пръв поглед за хората остава впечатлението, че ще инвестират минимален разход на време и средства, а ще имат шанса да спечелят изключително привлекателна награда, каквато е обещаният скъп лек автомобил.

Наскоро КЗП издаде заповед за забрана на заблуждаващата телевизионна реклама на същата игра на мобилния оператор. Проблемът бе, че телевизионният спот създаваше аналогичните впечатления у зрителите - че включването в играта за спечелване на автомобил става чрез изпращане на един sms на стойност 1,20 лв., а всъщност те трябва да са минимум два.

За броени дни Глобул отстрани заблуждаващите елементи от телевизионната си реклама, се казва в съобщението на комисията. Те обаче продължават да присъстват в текста, с който мобилният оператор атакува агресивно своите абонати чрез sms-и. Това е причината да се стигне до повторна санкция, подчертават от комисията. Мобилният оператор ще трябва да преустанови нелоялната търговска практика, която противоречи на изискването за добросъвестност.

В началото на декември Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция в размер на 150 хил. лв. на Глобул заради провеждането на играта, тъй като стойността на всяка една награда в нея надвишава изключително много допустимите прагове, предвидени в закона. От компанията заявиха, че ще обжалват решението и че комисията прилага неправилно закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още