IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДАИТС: До 2015 г. всички в България ще имат достъп до широколентов интернет

Особено внимание в програмата за развитие на достъпа до широколентов интернет ще бъде отделено на регулирането

17:54 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
ДАИТС: До 2015 г. всички в България ще имат достъп до широколентов интернет

До 2015 г. да се осигури на всички български граждани възможност да ползват надежден и качествен широколентов достъп предвижда приетата днес Национална програма за развитие на широколентовия достъп до интернет, съобщиха от Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

По данни на Националния статистически институт през 2007 г. 19% от домакинствата у нас са имали достъп до интернет, като повече от 80% от тях са разчитали на широколентов достъп. Според прогнозите на Business Monitor International проникването на интернет в България ще достигне 44,9% през 2010 г., или ще се увеличи с 31%, а разпространението на широколентовите услуги у нас ще се увеличи 3 пъти за същия период.

Пътната карта за развитие на широколентовото покритие ще включва изготвяне на анализ за достъпността на широколентовия достъп по региони, съчетано с макроикономически и демографски характеристики, препоръки за приложение на технологии по региони, изготвяне на указания за способите и начини за формиране на публично-частно партньорство, препоръки за осигуряване на финансиране за проектите за широколентов достъп; провеждане на търгове за проекти с финансиране с публични средства; стартиране на система за мониторинг и публичност на резултатите от изпълнението на проектите.

Особено внимание ще бъде отделено на регулирането. Регулаторната рамка трябва да гарантира ускорено развитие на ефективен и конкурентен пазар, да налага принципа на технологична неутралност, да опростява разрешителните режими и да осигури прозрачно и равнопоставено регулиране.

Възможни източници на средства за проекти в областта на широколентовия достъп са държавният бюджет, структурни фондове на ЕС, Седма рамкова програма, Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации (2007-2013), Програма за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа (2007-2013), Програма Safer Internet Plus, програма IDABC и др.

От 2009 г. почти няма да се използват комуникационни връзки на частни оператори, посочиха представители на Агенции Митници и Националната агенция за приходите, след като представиха докладите си за развитието на електронното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още