IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японският DoCoMo се амбицира да расте в чужбина

Компанията планира нови придобивания, за начало - в региона на Тихоокеанска Азия

11:14 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Японският DoCoMo се амбицира да расте в чужбина

NTT DoCoMo, най-големият мобилен оператор в Япония, иска да развие дейността си в чужбина, така че до пет години международните му продажби да достигнат дял от 10% в общия оборот. В момента този дял е едва 2 на сто.

За да изпълни тази цел, компанията планира нови придобивания.

През ноември DoCoMo обяви, че купува за 2,7 млрд. долара 26% от капитала на Tata Teleservices, шестият по големина индийски мобилен оператор, осъществявайки по този начин навлизането си на най-бързо растящия световен пазар на мобилни телефони.

Според Тошинари Куниеда, вицепрезидент на компанията, оглавяващ международната дейност, ще бъдат търсени възможности за нови придобивания и засилване на сега съществуващите партньорства.

„Предвид бъдещето на японската икономика и застаряващото население в страната (...), мислим да се насочим към чужбина“, обяснява той в интервю за Ройтерс.

От края на 90-те години до началото на новия век DoCoMo инвестира около 20,5 млрд. долара в чуждестранни оператори, за да промотира използването на технологията си "i-mode" за мобилен интернет и за развитието на 3G мрежа по стандарта W-CDMA.

Според Куниеда приоритет за компанията занапред ще бъде развитието й в региона на Тихоокеанска Азия, но не са изключени бъдещи инвестиции и в Европа и САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още