IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Комисията за защита на потребителите погна Глобул за играта с мерцедесите

КЗП забранява на компанията да излъчва телевизионния спот, рекламиращ играта, тъй като бил заблуждаващ

12:06 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
И Комисията за защита на потребителите погна Глобул за играта с мерцедесите

Рекламата на играта „100 на 100” на Глобул за спечелване на лек автомобил мерцедес е забранена със заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров, съобщиха от комисията.

Днес заповедта се връчва на фирмата, с което тя се задължава да преустанови излъчването на телевизионния спот. На търговеца е съставен и акт за нарушението. Решението е взето на заседание на комисията на 28 ноември.

Мотивът за посочването на рекламата като заблуждаваща е, че тя създава впечатление, че записването за участие в играта става чрез изпращане на един sms на стойност 1,2 лв., което автоматично дава възможност на потребителя да спечели мерцедес в периода до 31 декември 2008 г. Това обаче не е така. В действителност всеки желаещ да се включи трябва да изпрати минимум два sms-а в деня на регистрацията. Ако иска да продължи участието си през следващите дни, във всеки един от тях той трябва да изпрати отговори на поредица от въпроси, неясно колко на брой, като даде поне един верен отговор. Всеки от тях се изпраща отново чрез sms на същата стойност – 1,2 лв.

Информацията, че потребителят трябва да изпрати поне 2 sms-а за участие в играта и че има допълнителни условия, които са на уеб адреса на мобилния оператор, тече под формата на скрол в долната част на екрана. Той обаче се движи с бързина, която прави четенето невъзможно. Така на практика тази информация става неизползваема от потребителя.

Рекламодателят ще трябва да огласи за своя сметка и по подходящ начин заповедта на Дамян Лазаров.

В началото на седмицата Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция в размер на 150 хил. лв. на Глобул заради провеждането на играта, тъй като стойността на всяка една награда в нея надвишава изключително много допустимите прагове, предвидени в закона. От компанията заявиха, че ще обжалват решението и че комисията прилага неправилно закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още