IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бивш шеф на AOL търси инвеститори за сделка за придобиване на Yahoo*

Джонатан Милър води разговори с частни инвеститори и държавни фондове за покупката на цялата компания или част от нея

10:32 | 03.12.08 г.
Бивш шеф на AOL търси инвеститори за сделка за придобиване на Yahoo*

Бившият изпълнителен директор на AOL Джонатан Милър води разговори с инвеститори за събирането на средства за придобиването на интернет компанията Yahoo Inc. или част от нея, съобщи Wall Street Journal.

Милър, който управляваше AOL от 2002 до 2006, сондира частни инвеститори и държавни фондове от месеци и не е ясно докъде са стигнали разговорите, казват източници на вестника.

Милър вярва, че може да организира сделка на стойност около 20 до 22 долара за акция на Yahoo, обясняват източниците, което означава, че ще трябва да се привлекат около 28 млрд. до 30 млрд. долара, за да се купи цялата компания.

Някои от големите акционери на Yahoo и членовете на борда не са запознати с разговорите, което предполага, че те са неофициални. Милър не е дал отговор във връзка с информацията, а говорителка на инвестиционната му компания е отказала коментар. От Yahoo също не се предоставили такъв.

Други хора, близки до Yahoo, са изразили скептицизма си относно възможността Милър да успее да привлече инвеститори. Предвид неохотата на банките да отпускат кредити в момента, финансирането на сделка от подобен мащаб би било изключително трудно, дори и от „дълбоките джобове“ на държавните фондове.

Освен това, инвестицията в Yahoo би била рискова предвид текущия спад в рекламата и във време, когато компанията търси нов изпълнителен директор. Възможно е държавните фондове, загубили значителни средства от големи инвестиции през изминалата година, да не пожелаят да рискуват с компания с подобни предизвикателства.

Неясно е също дали Microsoft, която даде сигнал, че остава отворена за сделка в сферата на търсенето с Yahoo, ще участва. От софтуерния гигант са отказали коментар.

Много от пазарните играчи обсъждат възможните ходове от февруари, когато акциите на Yahoo бяха над 30 долара за брой. Оттогава насам цената им падна рязко. Във вторник тя затвори на 11,50 долара за акция на Nasdaq, при което пазарната капитализация на компанията е 16 млрд. долара.

Милър, партньор в инвестиционната фирма Velocity Interactive Group, е задкулисен играч в преговорите между Yahoo и Microsoft от месеци, като консултира и двете страни.

Това лято той беше на път да встане член на борда на Yahoo като част от споразумение с милиардера Карл Айкан. Впоследствие обаче от Time Warner Inc. заявиха, че ще задействат клаузата за забрана за осъществяване на конкурентна дейност от страна на Милър и той оттегли името си.

По-късно днес New York Post съобщи, че Милър всъщност се опитва да привлече капитал за Velocity Interactive Group, а не за покупката на Yahoo. Изданието се позовава на два източника, близки до Милър, от когото официален коментар все още няма.

*Актуализирано към 15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още