IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глоба от 150 хил. лв. за Глобул заради играта с мерцедесите

Според закона наградата не трябва да надвишава 100 пъти стойността на предлагания продукт, който в случая е SMS

11:31 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Глоба от 150 хил. лв. за Глобул заради играта с мерцедесите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 150 хил. лв. на „Космо България Мобайл” ЕАД, с търговско наименование „Глобул“, заради провеждането на играта „100 на 100“, в която от компанията подаряват леки автомобили Mercedes Benz, съобщиха от комисията.

Чрез стартираната преди около месец игра Глобул продава услугата SMS, като участието предполага изпращане на минимум два SMS-а на обща стойност 2,40 лв., с което се добива право на участие в разпределението на мерцедесите.

Анализът на регулаторния орган е показал, че стойността на всяка една награда в играта надвишава изключително много допустимите прагове, предвидени в закона, а именно 10 минимални работни заплати или 100 пъти стойността на предлаганата услуга SMS.

Наред с това КЗК отчита психологическото въздействие от играта, което измества реалното търсене на съответния пазар и не е обусловено от съществените характеристики на услугата, а от хазартната възможност за печалба.

При определяне на санкцията комисията е взела под внимание продължителния срок на кампанията, количеството автомобили, както и необходимостта от съизмеримост на глобата с икономическото състояние на търговеца.

Срещу играта през миналата седмица се обявиха и от Държавната комисия по хазарта, като оттам сезираха прокуратурата с мотива, че SMS-ите, изпращани от потребителите във връзка с промоцията, са вид залог за участие, от което следва, че играта е хазартна. Глобул обаче не е получавал разрешение за провеждане на хазартна игра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още