IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Националният здравен портал ще работи до месец

Здравният портал служи за вход към първите електронни лични амбулаторни картони в България

11:46 | 28.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Националният здравен портал ще работи до месец

Системата за национален здравен портал и за електронни лични амбулаторни картони беше предадена от изпълнителя на проекта консорциум „Информационни технологии в здравеопазването” и приета от възложителите – Министерството на здравеопазването и Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), съобщиха от МДААР. 

През следващите седмици експерти от двете ведомства ще преминат обучение за работа със системата, след което ще бъде даден нейният официален старт.

До месец всеки български гражданин ще има достъп до националния портал със здравна информация, регистри на лекари, болници, аптеки, медицински услуги, образци на документи и др. Здравният портал служи за вход към първите електронни лични амбулаторни картони (еЛАК) в България. Първоначално те ще бъдат издадени на 40 000 държавни служители. След като се оцени функционалността на системата, тя ще бъде мултиплицирана за всички здравноосигурени в България, се казва в съобщението.

еЛАК е електронна форма на личния амбулаторен картон. Електронният картон дава възможност за съхраняване на копия от документи като рецепти, имунизации епикризи, рентгенови снимки, ЕКГ, ЯМР и др. Продуктът е разработен специално за България и представлява лична здравна база данни на пациента, която е базирана в интернет. В еЛАК има и спешен запис с информация за кръвна група, алергии, хронични заболявания, използвани лекарствени средства и лица за връзка в спешни случаи.

Работата по проекта стартира в началото на 2008 г., припомнят от министерството на администрацията. Основни партньори в консорциума изпълнител на поръчката са международната компания InterComponentWare (ICW) и доставчикът на софтуер за общопрактикуващи лекари „Контракс" АД. През ноември миналата година консорциумът спечели обявената обществена поръчка с цена за изпълнение на заданието 1,2 млн. лв. без ДДС. Двете министерства имат равен дял при финансирането на проекта, чието осъществяване продължи 8 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още