IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват до 9% спад в продажбите на мобилни телефони в света през 2009 г.

Спадът ще засегне най-силно компаниите, чиито счетоводен баланс и без това не е в цветущо състояние, или тези, които „залагат” на сравнително евтини модели

16:46 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват до 9% спад в продажбите на мобилни телефони в света през 2009 г.

Секторът за производство на мобилни телефони очаква първото си сериозно сътресение от началото на века, доколкото спадът на световната икономика ще се отрази негативно на продажбите на оборудване за мобилни връзки, пише Wall Street Journal.

За първото полугодие на годината беше отбелязан в световен мащаб 15% ръст на продажбите на мобилни телефони, но на годишна база се очаква този показател да е по-нисък. Що се отнася за следващата година, прогнозите на експертите от бранша са за спад, вариращ между 1% и 9%.

Първа за намаленото търсене на мобилни телефони съобщи Nokia Corp., която произвежда една четвърт от мобилните телефони в света.

Производителите Motorola и Sony Ericsson може да се окажат най-уязвими, доколкото техните потребители ще отложат модернизацията на устройствата си заради усложнената икономическа ситуация, смятат от бранша.

Производителят на чипове за мобилни телефони Qualcomm Inc. също прогнозира намаляване на продажбите си, а един от най-големите мобилни оператори в света - Vodafone Group Plc, очаква съкращаване на приходите си за годината спрямо предходната.

Анализатор от Deutsche Bank коментира в тази връзка, че спадът най-силно ще се отрази на тези компании, чиито счетоводен баланс и без това не е в цветущо състояние, или които „залагат” на сравнително евтини модели телефони. А най-малко ще пострадат от световната криза производителите на съвременни смартфони, предлагащи множество допълнителни функции (освен телефонна връзка), като сензорни екрани, връзка с интернет и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още