IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на News Corp се сви с 30%

Очакват се понижение от порядъка на 13 до 15-16% в оперативната печалба зa фискалната 2009

10:58 | 06.11.08 г.
Печалбата на News Corp се сви с 30%

News Corp отчете 30% спад в печалбата за първото тримесечие от фискалната година, която започна през юли, и съобщи, че оперативната печалба за настоящата фискална година ще се понижи заради позициите на щатския долар и забавянето на приходите от продажби, пише Yahoo finance.

Мениджъри от компанията очакват спад от порядъка на 13 до 15-16% в оперативната печалба за фискалната година. Тази прогноза се разминава значително с очакванията на анализаторите за ръст на печалбата.

Изпълнителният директор на компанията Рупърт Мърдок, който контролира повече от една трета от нейните акции, казва, че прогнозата е „ясно отражение на икономическото забавяне, което смятаме, че ще продължи до края на фискалната 2009 г.“

Той добавя също, че компанията в момента решително се фокусира върху съкращаване на разходите.

Стъпките в тази посока включват аутсорсинг на 10 от 17-те печатници на Wall Street Journal в рамките на две години, намаляване на разходите с 3 млн. долара за всяка печатница годишно и др.

Мрачните новини идват, след като компанията съобщи, че нетната печалба за първото тримесечие, което завърши в края на септември, е намаляла до 515 млн. долара, или 20 цента за акция, от 732 млн. долара, или 23 цента за акция година по-рано.

Приходите са отчели ръст от 6,3% до 7,5 млрд. долара.

По думите на Мърдок една трета от понижението в очакваните печалби за фискалната 2009 г. е обусловена от прогнозите за по-ниски приходи от операциите на компанията в чужбина при конвертиране на стойността им в щатски долари, а по-голямата част от остатъка ще се дължи на забавянето на рекламния пазар.

Тази несигурност е убедила Мърдок да успокои апетита си за преследване на печеливши сделки, въпреки че компанията разполага с парична наличност от 5,5 млрд. долара, споделя собственикът на News Corporation, която продължава да е собственик на българската телевизия bTV.

„Не искаме да предприемаме нищо, докато не е налице по-голяма видимост на пазара“, казва Мърдок

В голямата си част слабите резултати за първото тримесечие се дължат на отписването на 447 млн. долара, свързани с германски телевизионен оператор Premiere AG.

Приходите от кино операциите на студиа като Twentieth Century Fox и други са се понижили с 20% до 1,3 млрд. долара през тримесечието, а телевизионните приходи са намалели с 15% до 974 млн. долара, отчасти заради продажбата на осем телевизионни канала част от Fox.

Приходите от останалите телевизионни канали са се понижили със 17%.

Приходите от вестникарските и информационните услуги са се покачили с 37% до 1,7 млрд. долара след придобиването на Dow Jones & Co – собственик на Wall Street Journal. Компанията Dow Jones, която News Corp придоби миналия декември срещу 5 млрд. долара, е отчела 4 млн. долара оперативна загуба, но печалбата на цялата вестникарската група се е покачила с 44% до 134 млн. долара поради по-ниските разходи за амортизация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още