IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Броят на интернет потребителите у нас надмина 3 млн. души към септември

Продажбите на мобилни компютри са скочили с над 100% за шестмесечието; очакванията до края на годината обаче са за понижение

19:18 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Броят на интернет потребителите у нас надмина 3 млн. души към септември

Интернет у нас вече ползват над 3 млн. души, по данни към края на третото тримесечие на година, стана ясно от изказване на председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков, който откри във вторник Форум за развитие на информационните и комуникационните технологии. Форумът се провежда в рамките на 13-тото изложение БАИТ ЕКСПО – от 4 до 8 ноември в Интер Експо и Конгресен Център – София.

По думите на Вачков за трета поредна година широколетновият интернет достъп на домакинствата бележи ръст (22,4% за 2007 г., а от началото на 2008 до юни – близо 26%).

През 2007 г. общият пазар, формиран от стоте най-големи ИКТ фирми в България, достига 2,8 млрд. евро. През миналата година компаниите в ИКТ бранша формират 9,71 на сто от брутния вътрешен продукт в страната, посочи председателят на ДАИТС.

Според представените от Боян Бойчев (председател на УС на БАИТ) предварителни данни за 2008 г. очакванията са за първите шест месеца увеличението на мобилните компютри да е над 100% в сравнение с предходния период. За първи път обаче очакванията до края на календарната година са свързани със спад на продажбите. Тенденцията е отражение на световната икономическа криза, коментира Бойчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още