IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic и Sanyo се сливат

Panasonic ще придобие целия пакет акции на своя „електронен събрат”, чиито дела през последните години вървят не дотам успешно

13:07 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Panasonic и Sanyo се сливат

Японските концерни Panasonic Corp. и Sanyo Electric (заемащи съответно второ и девето място в сектора на електрониката) се договориха за сливане, съобщава деловият вестник „Никей”, цитиран от Итар-Тасс.

По този начин новият алианс ще стане лидер в страната в сектора на електрониката, изпреварвайки Hitachi. Съвкупният годишен обем на приходите на обединените концерни ще надмине 11 трлн. йени (110 млрд. долара).

Първата стъпка за осъществяване на плана по обединението, принципно одобрен от ръководствата на двете фирми в края на миналата седмица, е придобиването от страна на Panasonic на пакет от 428 млн. броя привилегировани акции на Sanyo. По-нататък Panasonic ще придобие целия пакет акции на своя „електронен събрат” чиито дела през последните години вървят не дотам успешно, отбелязва „Никей”.

След сливането Sanyo ще продължи да работи като дъщерна компания на Panasonic, запазвайки оперативна самостоятелност при вземането на управленски и кадрови решения. Засега не се предвижда съкращаване на персонала на Sanyo, който наброява около 100 хил. човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още