IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Няма яснота относно медийната свобода на чуждестранните репортери в Китай

Все още няма информация дали правителството ще запази законите, приети по повод на Олимпиадата, които позволят свободното опериране на чуждестранните журналисти в страната

17:00 | 17.10.08 г.
Няма яснота относно медийната свобода на чуждестранните репортери в Китай

Действието на закона, с който се даваше по-голяма свобода на чуждестранните репортери в Китай по време на Олимпийските игри в Пекин, изтича, пише BBC.

Китайското правителство обаче все още не е обявило дали ще го удължи, прекрати или ще го замести с друг пакет от регулации.

На пресконференция в четвъртък говорител на Министерството на външните работи в Китай е казал, че новите правила „скоро ще бъдат оповестени“.

Китай въвежда тези правила през януари 2007 г. с давност до 17 октомври 2008 г., като те се отнасят до чуждестранните журналисти, които са отразявали теми, свързани с Олимпиадата.

Те позволяват на кореспонденти да се движат свободно на територията на страната, без да е нужно получаване на разрешение от властите, каквото е било изисквано допреди. На практика чуждестранните репортери са имали свобода да упражняват професията си, която е била по-голяма, но не и неограничена.

Определени чувствителни теми, като Тибет, са били забранени. Освен това тези регулации не са се отнасяли за китайските журналисти, които са поставени под строг контрол и цензура от властите.

„Регулациите наистина поставят нов и по-висок стандарт в китайските закони за свободата на медийното отразяване“, казва Софи Ричардсън от Human Rights Watch. Да се запази действието на тези регулации и правото на китайските журналисти да се ползват от тях обаче ще е една от най-важните роли на Олимпийските игри, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още