IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ФБР отчете ръст на киберпрестъпленията

Шпионирането на компютри и кражбата на лична информация са нараснали значително през изминалата година

12:27 | 16.10.08 г.
ФБР отчете ръст на киберпрестъпленията

Шпионирането на компютри и кражбата на лична информация са нараснали значително през изминалата година, струват милиони долари и заплашват сигурността на САЩ, заявиха от кибер подразделението на Федералното бюро за разследване.

Според помощник-директора на ФБР Шон Хенри организираните престъпни групи са привлечени от лесния достъп до милиони потенциални жертви, пише Ройтерс.

По думите му от над 20 държави има регистриран „агресивен интерес“ към проникването в мрежи на щатски компании и държавни агенции. Той е отказал да ги уточни поименно, но разузнавателните служби на Щатите неведнъж са изразявали притеснения за възможностите на Русия и Китай да шпионират по електронен път Америка и да нарушават компютърните й мрежи.

Като пример за възможностите на Русия се посочва случая през август, когато Грузия обвини Москва, че води „кибервойна“, за да срине правителствените сайтове в Грузия едновременно с военната офанзива

„През изминалата година злонамерените дейности стават много по-широко разпространени. Заплахата продължава да расте“, посочва Хенри.

Нараства популярността на т. нар. ботнет мрежи, при които злонамерен софтуер навлиза чрез вирус в компютрите на нищо неподозиращи отделни потребители или компании и прави мрежи, които впоследствие могат да се използват за кражба на данни или сриване на системата, обяснява Хенри.

Често има случаи хакерите да се сдобият със списъка с мейли на дадена компания и да изпращат писма до служителите, с които искат лична информация и изглеждат като съвсем официален документ, дава още примери той.

По думите му киберпрестъпленията заливат и Уолстрийт, но нямат нищо общо с текущата криза във финансовата система. Отделни инвестиционни компании обаче са загубили десетки милиони долари заради престъпници, които проникват в системите им и прилагат схеми, при които изкуствено са завишават цените на някои евтини акции, след което се продават от името на много клиенти.

В центъра за оплаквания от интернет престъпления, който се управлява със съдействието на ФБР, са постъпили над 1 млн. оплаквания от създаването му през 2000 г. Към момента броят на жалбите варира между 18 хил. и 20 хил. на месец, казва Хенри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още