IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Къде отива информацията от старите ни телефони?

Tъй като повечето хора дори не знаят как да защитят своята лична и корпоративна информация, то това става златна мина за мошениците

18:30 | 28.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Къде отива информацията от старите ни телефони?

Този, който е решил да се избави от своя стар мобилен телефон, на практика няма как да изтрие цялата информация в него. А тъй като повечето хора дори не знаят как да защитят своята лична и корпоративна информация, то това става златна мина за мошениците.

Преди три години Греъм Клементс, изпълнителен директор на британския клон на японската транснационална компания „Исида”, решил да се отърве от джобния си компютър BlackBerry и го предал в IT отдела. Компютърът бил предаден на друга компания, а след това продаден. В същото време в паметта на устройството са останали съхранени бизнес планове, данни за клиенти, информация за компанията и други сведения за семейството на Клементс.

Точно на него му провървяло, защото телефонът му в крайна сметка попаднал в ръцете на изследователи, които взели 161 устройства, за да установят колко и каква информация е останала в тях.

По този начин от данните в един телефонен апарат, чийто бивш собственик е от Австралия, се намерила информация за бизнеса му, широк списък от контакти, а също и кореспондецията му с жена, с която е имал тайна любовна връзка.

За разлика от персоналния компютър, който има отворена архитектура, мобилният телефон е „затворена книга”.

Вижте още


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още