IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейският парламент обсъди ролята на блоговете

Депутатите подкрепят защитата на авторските права в интернет медиите

16:02 | 25.09.08 г.
Европейският парламент обсъди ролята на блоговете

Депутатите от Европейския парламент подкрепят осъществяването на отворени дискусии върху всички въпроси, свързани със статута на интернет блоговете, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Въпросът за блоговете е засегнат в резолюция за медийната концентрация и плурализъм в ЕС, която е приета днес с 307 гласа "за" и 262 "против" и представлява преработена версия на доклада на естонската евродепутатка Мариан Мико (от Партията на европесйките социалисти - ПЕС). Първоначалният текст на доклада по блоговете е бил съществено променен за гласуването в пленарна зала.

Според текста на резолюцията блоговете представляват важен нов принос към свободата на изразяване и са все по-често използвани от професионалисти в областта на медиите, както и от частни лица.

Приетият в крайна сметка текст сериозно се различава от одобрения в Комисията по култура и образование, който искаше изясняване на статута на блоговете, за да могат те да бъдат поставени на равна правна основа с всяка друга форма на публично изразяване на мнение.

По време на дебата по темата в понеделник вечер Мико отговори на притесненията на много блогъри по следния начин: "Моето навлизане в киберпространството предизвика бърза реакция на множество блогъри. Искам да стане ясно, че никой не иска да регулира интернет."

Резолюцията призовава за по-голяма прозрачност по отношение на личните данни на потребителите и друга информация за тях, която се съхранява от търсещите машини в интернет, от доставчиците на услуги, свързани с електронната поща и от уебсайтовете на социалните мрежи.

Депутатите подкрепят защитата на авторските права в интернет медиите, при което трети страни да са задължени да посочват източника при заимстване на декларации.

В резолюцията се изразява загриженост относно все по-голямото концентриране на собственост в областта на медиите, което заплашва плурализма и тяхната функция като "пазител на демокрацията". Затова депутатите препоръчват създаването на редакционни устави, които да предотвратят намесата на собствениците или правителството в отразяваната информация.

Друга предложена мярка е създаването на харта за свобода на медиите, която да гарантира свободата на изразяване на мнения и плурализма.

Резолюцията подчертава, че концентрацията на собственост в медиите засилва монополизацията на рекламния пазар, въвежда бариери за навлизането на нови участници на него и води до еднообразие на медийното съдържание.

Поради тази причина депутатите считат, че конкурентното право трябва да се свърже с медийното право, за да се гарантират достъпа, конкуренцията и качеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още