IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

М-Тел изпрати нота до ЕК относно регулациите на телекомуникационния пазар

В документа се обръща внимание, че на пазара на гласови телефонни услуга има дисбаланс (според Мобилтел) на регулациите на мобилните и фиксирани услуги

16:38 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
М-Тел изпрати нота до ЕК относно регулациите на телекомуникационния пазар

Собственикът на Мобилтел вчера внесе нота в ЕК относно регулациите на телекомуникационния пазар в България, осъществявани от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), каза днес на пресконференция главният изпълнителен директор на Мобилтел Йозеф Винацер.

В документа се обръща внимание на факта, че на пазара на гласови телефонни услуга има дисбаланс (според Мобилтел) на регулациите на мобилните и фиксирани услуги, т.е. има строг контрол спрямо мобилните оператори, докато при монополиста при фиксираните услуги – БТК, КРС осъществява недостатъчен контрол.

Като проблеми на фиксирания пазар, които не са взети под внимание в последния пазарен анализ, извършен от КРС, според мобилния оператор е т.нар. кроссубсидирането на мобилните дейности чрез нелоялни практики (даване ценови отстъпки на клиентите на БТК, ползващи и Вивател), а също и налагане на агресивни цени и др.

Според Мобилтел, КРС също така продължава да не регулира цените на Вивател, "което е неправомерно". Мобилният оператор смята също така, че е редно от БТК да му се предоставят същите ценови облекчения при дадени случаи, каквито се предоставят и на Вивател.

Директорът на Мобилтел влезе в задочен спор с директора на БТК, обяснявайки, че пазарът на мобилни и фиксирани телефонни услуги трябва да се разглежда поотделно – а не като цяло, както смятат от БТК. При този подход пазарният дял на БТК е 97% (а не както твърдят от БТК – 30%), а пазарният дял на Мобилтел – 50%.

От Мобилтел се противопоставиха и на предложението на БТК да се изравнят цените на терминирането (свързването) при мобилна с мобилна и мобилна с фиксирана мрежа, защото при втория случай разходите били много по-големи.

От Мобилтел поясниха, че внесената нота не задължава ЕК да вземе някакво решение по въпроса, но заостря вниманието към посочените въпроси. Другата седмица у нас пристига проверка на ЕК относно състоянието на телекоминикационния пазар, която ще разгледа и направените от КРС анализи на пазара. Ако не се съгласи с тях, ЕК може на наложи „вето” на анализите на КРС и съответно на предвидените в тях мерки за регулиране на пазара в бъдеще и да поиска те да бъдат коригирани, който процес ще приключи до края на годината.  

"Сливането на БТК и Вивател, което е в противоречие с правилата на ЕС и в разрез с европейските практики, не би било в интерес на крайните потребители и развитието на пазара като цяло", казаха пък в тази връзка от Globul.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още